Bryggdag: Silly Saison

Det har burit emot att brygga i den senaste tidens rekordvärme. Man ska ju inte klaga o.s.v. men herregud vad klibbigt. Igår tog jag dock tag i mig själv och bryggde (nästan) den saison jag planerat ett tag.

Från början var det här tänkt att bli en saison i stora drag lik fjolårets Saison Dupontish, förutom lite justeringar i maltnotan, men till slut blev det en saison av lite modernare snitt då jag nästan tvångsmässigt kastade i 100 g mandarina bavaria vid kokslut. Inte längre en så stiltypisk saison…

Jag har återigen använt mig av Dupontstammen, och hoppas på lika bra utjäsning denna gång. Jag drog i paketet utan förkultur och jäser hela jäsningen i rumstemperatur.

Bryggdagen var varm och fuktig, men den fortskred utan större komplikationer.

Silly Saison

Volym i hink: 22 l
OG: 1.062
FG: 1.007
SRM: 5,4 (djupgul)
IBU:  40
ABV:  7 %
Koktid: 60 minuter

Malt:
6 kg pilsnermalt
245 g aromatic (ja det blev lite udda mängd)

Mäskningschema:
60 minuter vid 66 °C

Humle:
40 g EKG @ 60 min innan kokslut
60 g EKG  @ 20 min
100 g Manadrina Bavaria vid kokslut.

Hopstand i 30 min vid 80 °C

Jäst: 1 paket Belgian Saison WLP565

Jäses i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt och protafloc tillsatt 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat i mäskvatttnet med 5 g kalciumklorid och 5 g kalciumsulfat. 8 ml mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

fix1fix2

fix3
Fick justera pH lite till

fix4

Annonser

3 reaktioner på ”Bryggdag: Silly Saison

  1. Låter gott, bra namn också! Hade varken hört talas om Aromatic eller Mandarina Bavaria tidigare.

    Jäser du i rumstemperatur, typ som 22 grader hyfsat konstant, eller rumstemperatur som i dessa dagar allt mellan 18 och 30 grader? Och att du gör en hopstand, är det för att den sista givan ska få extra tid på sig att sätta smak, eller tillför det något annat?

    Gilla

    1. Jag låter jäshinken stå indraperad i en filt, under en bänk i tvättstugan. Jag tänker att i och med isoleringen så blir det inte några större temperatursvängningar. Hopstand är, precis som du är inne på, en metod att få ut arom och smak ur humlen. I och med att jag sänker temperaturen till 80 grader (eller strax därunder) så utvinns inte så mycket beska ur humlen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s