Bryggdag: Banana Split Milk Stout Collab (SM-bryggning)

Om en vecka är det SM i hembryggning! Ses vi där?

Inlämningen till domartävlingen inföll väldigt illa i tid för min del, men jag ska åtminstone vara med i folkets val. Magnus Vasilis föreslog att han, jag och Jacob Öhrvall skulle brygga något ihop och ställa ut på SM tillsammans. Sagt och gjort, för ett tag sedan var det dags för bryggningen av vår Banana Split Milk Stout.

Under GBG Beer week var vi och testade Mikrofonbryggeriets ”Nik Gose bananas” och även en bananIPA. Det lät på förhand sjukt äckligt, men det var överraskande gott, särskilt surisen! Inspirerade av detta bestämde vi oss alltså för att göra en milk stout som fått jäsa med bananpuré efter att primärjäsningen avtagit.

Magnus är välkänd i bryggarsammanhang. Han har vunnit många medaljer och är numera, förutom ägare av Bryggeributiken i Majorna, även bryggare på Vega. Jacob har även han vunnit medaljer och jobbar nu på Stigbergets. Det är alltså ett namnstarkt sällskap jag fått.

Bryggdagen gick smärtfritt, mest på grund av att Mange gjorde det mesta och jag och Jacob mest dummade oss. Ska dock tilläggas att bryggningen skedde på Magnus hopsnickrade LODO-uppsättning, som ser ut som en stor spindel med slangar, pumpar, knappar och stål, och jag fattade inte ens hur man satte på strömmen. Alltså fick Magnus lite skylla sig själv där.

Receptskissen ser ut som följer:

Banana Split Milk Stout (M. Vasilis, J. Öhrvall, J. Johnsson)

Volym i jäskärl: 22 l
OG: 1.058
FG: 1.022
IBU: ?
Färg:?

Humle:

50 g Challanger @ 60 min

Malt
Maris Otter 53%
Havremalt 20 %
laktos 10 %
Crystal 150 L 5 %
Chokladmalt 3%
Ljus chokladmalt 3 %
Simpson Coffee malt 3 %
Chocolate wheat 3 %

Jäst: New World Strong Ale, Mangrove Jack´s M42

Övrigt: 2 kg bananpuré tillsatt i jäskärlet. 500 g kakonibs tillsattes efter att jäsningen avstannat . Vattenbehandlat och pH-justerat vid mäskning.

 

fix1
Jacob bakom gardin och Magnus trycker på nån knapp eller så
fix5
Mange förklarar för mig hur man ska stoppa in en sladd i kontakten.
fix4
Jacob kollar på extremt viktiga bryggtekniska detaljer på sin mobil medan Magnus trycker på nån knapp eller så.
fix2
Tillbaka-till-framtiden-bryggerimaskinen
fix3
Mäskning under lock,
Annonser

En reaktion på ”Bryggdag: Banana Split Milk Stout Collab (SM-bryggning)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s