Bryggdag: Bit-Börje II (Bitburger)

Jag var sugen på något lättdrucket i kranen och jag har sedan mitt förra försök velat testa att göra ett nytt försök på en tysk pils. Denna gång har jag fått information om vilken malt som används till Bitburger:  enbart pilsnermalt och münchnermalt. Dessa ska justeras för att nå färgen 4 SRM. För min del innebar det drygt 10 % münchnermalt och och knappa 90 % pilsnermalt.

Jag kallar min Bitburger klon även denna gång för Bit-Börje, för att hedra familjens numera avlidna terrier Börje.

Bitburger Brauerei tillsätter humlen vid 60 och 20 minuter innan kokslut. Dock använder de sig av LoDo-metod (Low Dissolved oxygen) i bryggprocessen och detta anses ge mycket mer arom från humlen, så för att få ut humlearom även vid min BIAB-bryggning så la jag till en rejäl humlegiva även vid kokslut.

Det är väldigt skönt att brygga låg-OG-öl när man använder sig av BIAB-metoden, för maltmängden blir väldigt lätthanterlig. Bryggningen gick väldigt snabbt och problemfritt. Det enda jag behövde krångla lite med var pH-justeringen, den låg lite för högt i mäsken till en början, men lite mer mjölksyra rådde bot på detta.

Jag var också noggrannare denna gång vid pitchningen av jäst. Sist pitchade jag lite för varmt och jag misstänker att det var detta som gav mig en liten fruktighet i pilsnern sist. Så denna gång lät jag vörten kylas till 12 °C i kylskåpet innan jag tillsatte jästen.

Jag klockade för skojs skull hur fort jag kyler öl med min 10-meters kopparspiral (ej preventivmedlet). 100 °C till 19 °C på 8 minuter och 30 sekunder för 25 liter vört är ganska bra tycker jag.

Bit-Börje II
Volym i hink: 23 l
OG: 1.047
FG: 1.010
SRM: 4 (gul)
IBU:  45
ABV:  4,8 %
Koktid: 60 minuter

Malt:
4,3 kg Barke pilsnermalt
500 g münchnermalt

Mäskningschema:
45 minuter vid 63 °C
30 minuter vid 72 °C
10 minuter vid 77 °C

Humle:
20 g Magnum vid 60 minuter innan kokslut.
40 g Hallertauer Mittelfrüh vid 20 minuter innan kokslut.
60 g Hallertauer Mittelfrüh vid  kokslut.

Jäst:  2 påsar Saflager W-34/70

Jäses i 12 °C i 7 dagar sen 5 dagar i rumstemperatur. Kallkrash och gelatin innan fatning.

Övrigt: Jästnärsalt och protafloc tillsatt 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat i mäskvatttnet med 2,5 g kalciumklorid och 1,3 g kalciumsulfat. 8 ml mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

fix1fix2

fix3
Humle , protafloc och jästnärsalt

 

Annonser

2 reaktioner på ”Bryggdag: Bit-Börje II (Bitburger)

    1. Hej Erik, jag hade en lång och utdragen period då jag flyttade så tyvärr blir det ingen ”Provsmakning” av Bit-Börje II. Den blev väldigt god dock, så jag kommer brygga receptet exakt likadant nästa gång. Testa!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s