Bryggdag: Panik Pale Ale

Häromdagen var ett gäng vänner över för att äta mat och spela spel och jag behövde inför detta fylla på depåerna med en lättillgänglig och snabbtillverkad öl. Om man vill ha en öl snabbt klar så är det en god idé att brygga något som inte är superstarkt, och gärna något som inte ska torrhumlas i flera steg. Det absolut snabbaste man kan tänka sig är nog en veteöl, sist jag bryggde en hefe weisse så tog det 6 dagar från bryggning till drickfärdig öl. Det känns dock inte så perfekt med en veteöl nu på vintern så jag satsade på en annan snabbryggd öl: en pale ale.

Jag siktade på en öl i samma skola som Dales Pale Ale, det vill säga en ganska maltig och samtidigt välhumlad pale ale. Som jäst valde jag denna  US-05, främst av anledningen att den har så pass kort laggtid. Hade jag haft lite mer gott om tid hade jag nog hellre använt M44 som jag gillade mycket sist, men den har som så många mer än jag upptäckt ohyggligt lång laggtid från pitch till synbar jäsning. US-05 blir också bra, speciellt om man håller ner jäsningstemperaturen på ~ 17 °C de första dagarna.

Humlen denna gång blev lika delar simcoe och centennial. Och jag har goda nyheter för hembryggare: bryggeributiken i majorna får nu sin humle från norska Craft Co! Det betyder humle av riktigt hög kvalitet. Att få tag i bra humle är ett problem för hembryggare och det är alltid ett mått av lotteri när man köper humle, så det känns fantastiskt att det finns en återförsäljare i Sverige som säljer humle av denna kaliber.

Panik Pale Ale
Volym i hink: 21 l
OG: 1.061
FG: 1.015
SRM: 8 (kopparfärgad)
IBU:  45 + ?
ABV:  6 %
Koktid: 60 minuter

Malt:
4,7 kg pale alemalt
0,5 kg Victorymalt
0,3 kg munchenmalt

Mäskades i en timme vid  67-68 °C

Humle:
25 g Simcoe @ 60 minuter innan kokslut
25 g Centennial  @ 15 min
30 g Simcoe och 30 g Centennial vid kokslut

Kylde vörten direkt ner till 80 °C och lät vörten stå i hopstand i 20 minuter.

Torrhumlad 3 dagar med 45 g Simcoe och 45 g Centennial

Jäst:  1 påse US-05

Jäses i 17 °C i 4 dagar sen 5 dagar i rumstemperatur med torrhumling.

Övrigt: . Vattenbehandlat med 5 g kalciumssulfat och 5 g kalciumklorid. Ungefär 6 ml mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

 

fix1
Humlepåsarna ser ut så här
fix3
Fin färg och fantastisk doft

fix2

Annons

9 reaktioner på ”Bryggdag: Panik Pale Ale

 1. Tja, har har nu kollat igenom typ allt här och det har varit så jävla häftigt att jag har börjat brygga egen öl! Tack som fan för det! Jag har dock lite frågor, du skriver att du jäst den i 9 dagar totalt, men när tappar du upp den på flaska? Också, i andra inlägg brukar du addera jästnäring, har du någon favorit?
  Tack för att du gör detta det är världens bästa blogg, supertack!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Vad roligt att du börjat brygga.

   Jag tappar väldigt sällan på flaska längre utan har gått över till corneliusfat. Men skulle jag flaskjäst så hade jag gjort det direkt efter de 9 dagarna.
   Jag använder Wyeasts jästnäring, men man behöver inte jästnäring när man använder torrjäst, men ibland använder jag det ändå för att vara säker.

   Gilla

 2. Hej igen! Har nu kollat igenom typ alla recept och har aldrig varit så sugen på att brygga mer öl, supertack för det! Dock har jag en till, hur gjorde du för att få så klar öl med så lite fällning när du tappade upp öl på flaska? Mina öl brukar kunna vara helt okej grumlig men ha otroliga mänger bös på botten av flaska, trotts att jag silar av genom saftsil mellan jäsning och buteljering.

  Gillad av 1 person

  1. Kan bara hålla med. Mina senaste recept har alla baserats på denna blogg!

   Jag gillar skarpt provsmakningarna efter varje brygginlägg.

   Gillad av 1 person

  2. Kul att du gillar!

   Man lär sig det efter att tag. Men att kallkrasha och vara försiktig när man hävertar över till buteljeringshinken är en bra start.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s