Provsmakning: Vinteröl 2017

Säsongens iteration av vinterölen, som är lite löst baserad på Oppigårds Winter Ale, blev inte lika god i år som förra året. Maltbasen tror jag faktiskt är bättre i år men det stora problemet med ölet är kombon av den torkade frukten från den mörka crystalmalten och den superfruktiga Nelson Sauvinhumlen.

Ölet tappas upp med ett ganska tätt mörkbeige skum. Skummet lägger sig så småningom och efterlämnar fina skumslingor längs insidan av glaset. Efter en stund finn det bara en liten ring kvar runt ytans rand. Färgen är djupt kopparröd. Denna är klarnad med gelatin och det blir verkligen snyggt! Den ser väldigt vacker ut i glaset.

När man doftar på ölet känner man en lite knäckig maltdoft och en allmänt humlig doft som ger en blandning av doften av svartvinbärsylt och lite citrustoner. Doften är det inget fel på. Nelsonhumlen är ganska potent i doften och slår igenom trots att jag inte använde mer än totalt 200 g humle allt som allt till mina 20 liter öl.

Ölet smakar först fruktigt från humlen, eller kanske mer bärigt? Krusbär och typ svarta vinbär. Sen kommer en ordentlig torkad frukt-våg och sköljer in. Nja. Det gifter sig knappast i munnen. Från början var det nästan obehagligt hur smakerna inte gifte sig, det var typ som ett världskrig i käften, men efter en vecka så satte sig smakerna lite mer och ölen blev, om inte fantastisk, så ändå helt OK. Kolsyran är ganska lagom, kanske lite i överkant och kroppen är ganska rund.

Den här ölen kommer gå åt, men den är inte i närheten så god som den blev i fjol.. Den torkade frukten från malten funkar mycket bättre med tallig, citrusig och dank humle än vad den gör med denna fruktbomb. Jag borde sparat Nelsonhumlen och tillsatt den i min Galaxy IPA istället. Men man lär så länge man lever och så vidare.

 

fix3fix2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s