Bryggdag: Galaxy IPA goes DIPA

Årets första bryggning gick av stapeln idag. Jag ska lägga ut provsmakning av Vinterölen i dagarna också, men man kan väl kort sagt säga att den superfruktig humlen och maltigheten inte direkt gifte sig i munnen, snarare en skilsmässa.

Nåväl. Jag drack för ett par veckor sedan Stigbergets Galaxy DIPA, och jag blev så klart sugen på att brygga med humlen själv. När jag först försökte få tag i Galaxy-humle så var den slut överallt, men efter ett tag så fick jag tag i den. Den verkar vara av bra kvalité och doftade fantastiskt.

Jag tänkte mig en disig IPA denna gång, känns som att det passar bra till fruktig humle. Jag brukar alltid köra upp beskan högre än de kommersiella varianterna av NEIPA men tänkte denna gång att jag skulle vara lite mer återhållsam.  Jag planerade därför att lägga beskan för humlen i koket på 45 IBU plus bidrag från en halvtimmes hopstand vid 80°C. Detta gick som tänkt, men det som inte riktigt gick som tänkt var att utbytet vid mäskning, trots ca 15 % omältat, blev skyhögt (87 % !!). Så om jäsningen går som den ska blir det en ganska stark IPA, ungefär 7,5 %. Nåväl det ska väl gå. Som jäst använder jag London Ale III och jag vattenbehandlade för att få ungefär 75 ppm sulfat och 150 ppm klorid.

Galaxy IPA goes DIPA
Volym i hink: 21 l
OG: 1.070
FG: 1.014 (?)
SRM: 5 (gul)
IBU:  45 + ?
ABV:  7,4 %
Koktid: 60 minuter

Malt:
5 kg pale alemalt
0,5 kg puffat vete
0,5 kg havremalt
0,5 kg havregryn

Mäskades i en dryg timme vid  67-68 °C

Humle:
20 g Columbus vid 60 minuter innan kokslut
30 g Columbus @ 10 min
150 g Galaxy @ 0 min

Kylde vörten direkt ner till 80 °C och lät vörten stå i hopstand en halvtimme.

Torrhumlas i två omgångar med totalt 150 g Galaxy och 50 g Columbus

Jäst:  London Ale III

Jäses i 19 °C i 4 dagar sen en vecka i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt tillsatt 10 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat med 2,5 g kalciumssulfat och 7,5 g kalciumklorid. Ungefär 10 ml mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

fix1
Salt
fix2
Gadgets.
fix3
Kör numera alltid en jäshink bredvid kastrullen för att underlätta när jag mäskar ur.
fix5
Humlen ihopgeggad i en klump. Älskar´t så pass mycket…
fix4
… att det fick bli två bilder.

fix6

 

En reaktion på ”Bryggdag: Galaxy IPA goes DIPA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s