Bryggdag: Vinteröl 2017

Jag gjorde en variant på förra årets vinteröl ”Amaryllis”, som blev god. Den var vagt, väldigt vagt, baserad på Oppigårds Winter Ale. I år har jag ändrat maltbasen lite: jag skippar carapilsen helt och tillsätter ett halvkilo munchenmalt, för att få den lite maltigare och brödigare. Humlen är helt utbytt, i år kör jag enbart på Nelson Sauvin. Jag har tidigare varit lite skeptisk mot Nelson i min öl, men jag har aldrig testat den ensam. Min upplevelse är att den tar över andra humlesorter i torrhumlingen, och att den även kan ge en ton av omogen banan i smaken som jag inte gillar alls. Däremot har jag druckit flera kommersiella öl humlade med denna Nya Zeeland-humle som smakat fantastiskt, så jag gissar att upplevelserna av mina egna Nelson-öl beror på hjärnspöken, humlekvalitet eller handhavandefel. Här tror jag nog mest på alternativ a eller b. Hur som helst är jag inte sämre än att jag testar igen.

Årets variant blir på grund av maltjusteringen något mörkare (17 SRM mot fjolårets 13 SRM), och jag sänker beskan något till ca 50 IBU. Dock kommer jag denna gång att torrhumla den så den upplevda beskan kanske inte blir särskilt mycket lägre.

Min förhoppning är att det ska bli en lättdrucken och lite humligt frisk, maltig öl. Lite som en pale ale, fast inte så pale. Amerikansk Red Ale kanske? Oppigårds vineröl är tydligen klassat som en ”english strong ale”, men den känns ju ganska amerikansk med all sin amerikahumle.

Min systemkamera började krångla under bryggningen, så tyvärr blir det lite sparsmakat med bilder denna gång. Det gör kanske inte så mycket, då bryggdagsbilderna börjar bli lite uttjatade. Det finns inte så mycket att fotografera egentligen! Ni kan dock notera på en av bilderna att jag byggt en fin ”kegerator”, ett töntigt ord för att bygga om sitt kylskåp så att det finns tappkranar på det. Jag kom över en begagnad dubbel tappkran med flödesreglering, som stått på en av bryggerierna här i stan.  Jag kan lägga upp mer om montering och koppling av tappkranarna i ett separat inlägg om intresse finns.

Ni kan också se mina nya fina handskar. Sjukt värda 70 kr på Jula!

 

Vinteröl 2017
Volym i hink: 22 l
OG: 1.060
FG: 1.013 (?)
SRM: 17 (djup kopparisch)
IBU:  50
ABV:  6,2 %
Koktid: 45 minuter

Malt:
5 kg pale alemalt
0,5 kg munchenmalt
0,3 kg Dark Crystal
0,1 kg chokladmalt

Mäskades i en timme vid  67-68 °C

Humle:
50 g Nelson Sauvin @ 15 minuter innan kokslut
30 g Nelson Sauvin @ 5min
50 g Nelson Suvin @ 0 min

Torrhumlas i 3-4 dygn med 70 g Nelson Sauvin

Hopstand vid 80 °C i 20 minuter

Jäst: 1 påse S-04

Jäses i 17 °C i 4 dagar sen en vecka i rumstemperatur.

Övrigt: Protafloc tillsatt 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat i mäskvatttnet med 3 g kalciumklorid, 1,5 g kalciumsulfat, 3 g magnesiumsulfat,  7 ml mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

fix1
Vinterväder i GBG betyder inte alltid pissregn. Oftast dock.
fix2
En säck med malt bredvid mitt nya tapptorn.
fix3
De nya handskarna, sjukt bra.
fix4
Fiffigt sätt att kyla ner vört för ph eller mätning av SG.
fix5
Rejält kok

fix6

 

 

 

En reaktion på ”Bryggdag: Vinteröl 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s