Provsmakning: Fördärvet DIPA

Min senaste dubbel-IPA ”Fördärvet” har varit klar ett tag. Ölen hälls upp med ett kritvitt fluffigt skum som sakteliga lägger sig och efterlämnar lite fluff längs insidan av glaset. Vätskan är svagt disig men relativt klar, tots att jag inte klarnat ölen med mer än att jag tillsatte protafloc vid kok. Färgen är åt bärnstenshållet. Snygg!

Doften är apelsinskal och citrus generellt, med lite barrskog och en allmänt humlig ton. Kanske aningen aningen klen i doften kan jag tycka med tanke på att det ändå är en hel del humle i, dessutom torrhumlad två gånger.

Väl i mun smakar det klementin, citronkarameller, apelsinmarmelad och lite bröd. Bra tryck i smaken! En ganska djup och värmande smak, med en växande torr efterbeska. Vätskan känns medeltjock och kolsyrenivån är ganska låg och rimlig för stilen.

Jag älskar DIPA och denna var verkligen god! Den är relativt lik sin förlaga Ruination, men som vanligt när det gäller välhumalde öl så är kvaliteten på humlen den mest utslagsgivande faktorn. Jag lyckades få tag på riktigt bra Centennial (vilket tydligen är ganska svårt i år) och därför blir det också bra. Man kan ju med fördel byta ut humlesorterna till vad man har tillgång till och jag tycker att maltbasen gjorde sig riktigt bra för en DIPA trots att karamellmalten får strax över 5 % av maltnotan.

Jästen då? Jodå, den märks inte av alls, precis som sig bör i en DIPA. Den har jäst rent och man kan inte känna några spår av jästen i vare sig doft eller smak. Så M44 är ett bra alternativ för att göra klara (som i icke disiga) IPA.

fix3fix2

4 reaktioner på ”Provsmakning: Fördärvet DIPA

 1. Hallå
  Har precis hittat till din blogg – och va bra det ser ut! Underhållande och pedagogiskt på en gång ju.

  Det här Dipa-receptet tänker jag försöka mig på, men jag är fortfarande såpass nybörjare att det nog får bli enklare grejer ett tag till. Mina första två brygder står på jäsning nu.

  En fråga: det funkade ju inte med humlefiltret över häverten när du skulle tappa upp. Har du lyckats med nån annan liknande metod? Jag hörde talas om att det skulle kunna funka med silduk över insuget, men det lär väl sätta igen precis lika snabbt som ditt humlefilter, tänker jag.

  Gillad av 1 person

  1. Hej!
   Jag provade silduk över insuget, inte heller någon succé. Det bästa sättet är nog att låta humlen sjunka till botten och sen häverta över uppifrån-och-ner.

   Gilla

 2. Japp, så är det nog! Nu var det en massa humlebös även vid ytan för min del, men jag ska kyla ner nästa rejält och se om det mesta kan sjunka undan. Och kanske fiska upp det värsta med ett durkslag eller liknande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s