Bryggdag: Wee Heavy

Jag fick upp ögonen för stilen stark skotte eller ”Wee Heavy” nyligen. Namnet ska komma ifrån att man drack dessa starka (heavy) öl i små (wee) pokaler. Jag köpte en av Founders Dirty Bastard som numera finns i ordinarie sortiment på Systembolaget, och älskade den. De tidigare starka skottar jag provat har alltid varit tweakade på något sätt; ekfatslagrade, tillsatt rom/bourbon och så vidare. Dirty Bastard är dock väldigt ren i smakerna och härligt mulligt mjukt maltig, och jag blev sugen på att försöka brygga en egen Wee Heavy.

När jag försökte komma fram till vilken maltnota jag skulle ha så fick jag en del tips. Ett av de bättre var att använda 99 % Maris Otter och 1 % svartmalt, ta ut ett par liter av ”first runnings” och koka ner till en sirap som man tillsätter i koket för att få till ”karamelligheten”. Jag använder ju som bekant BIAB-metoden så jag har inga first runnings, så jag bestämde mig till slut för Maris Otter, Dark Crystal och lite ljus Crystal. Dock blev jag lite sugen på sirapskok så jag plockade ut 2,5 liter av vörten och kokte ner till en sirap som jag tillsatte i kokslutet.

Bryggdagen tog väldigt lång tid igår. Jag mäskade nästan i 3 timmar och kokte vörten i 2 timmar. Det var som vanligt ett slabb utan dess like att få upp malten (7,6 kg malt + vatten) men jag var förberedd: Jag slevade ut malt ur påsen och la i ett durkslag bredvid som fick rinna av i en annan kastrull. Resten av påsen drog jag upp och slängde ner i ett durkslag som låg över en jäshink. Naturligtvis inte utan en liter sötvört på golvet, men det hör ju till.

Rent stiltypiskt bör IBU ligga runt 30 men Founders har en högre beska i sin Dirty Bastard (50 IBU) så jag la mig precis mitt i detta spann: 40 IBU. Humlen är brittisk som sig bör; Challanger.

Som jäst använde jag mig av Edinburgh Scottish Ale Yeast (WLP028) från White Labs, men det ska tydligen gå lika bra att använda en ren amerikansk alejäst, US-05 exempelvis.

Vattenbehandlingen var något av en nöt, och jag använde till slut ”Bru n waters” Edinburgh-profil. Det innebar tydligen 3 g av alla salter och mineraler jag hade hemma. Huvuddragen är i allafall 140 ppm sulfat och 55 ppm klorid. Detta borde vara en rimlig vattenprofil till en sjukt maltig öl, en lite högre sulfatnivå då gör att ölet blir mer lättdrucket, för maltigt som fan lär det bli oavsett.

 

Wee Heavy
Volym i hink: 17 l
OG: 1.092
FG: 1.024 (?)
SRM: 20 (Brun)
IBU:  40
ABV:  9 %
Koktid: 120 minuter

Malt:
7 kg Maris Otter
0,4 kg Dark Crystal
0,2 kg Crystal 10 L

Mäskades i närmare 3 timmar vid  67-68 °C

2 liter vört utplockat efter mäskning och koktes ner till ett par deciliter sirap som tillsattes senare i koket.

Humle:
40 g Challanger @ 120 minuter innan kokslut

Jäst: Edinburgh Scottish Ale Yeast (WLP028), förkultur på 3 liter.

Jäses i 17 °C i 4 dagar sen två veckor i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt och protafloc tillsatt 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat i mäskvatttnet med 3 g kalciumklorid, 3 g kalciumsulfat, 3 g magnesiumsulfat, 3g kalciumkarbonat och 3 g bikarbonat. 7 ml mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

 

fix2
Massor med malt

fix1fix3

fix4
Här kokas sirap
fix5
Enda humlegivan
fix6
Förkultiverad jäst
fix7
Uppmätt OG

 

8 reaktioner på ”Bryggdag: Wee Heavy

 1. Du måste inte koka ner det till sirap. Ta 2-3 liter (ink en hel del malt) och koka i 15-20min. Det blir en hel del karamellsmak. Riktigt trevligt när du gör en vetebock. Lyfter smaken ordentligt.
  Ang slabbet med BIAB. Jag köpte nyss en korg av stålmesh från Ebay till BIAB.
  http://www.ebay.co.uk/itm/310x300mm-Brewing-Grain-Basket-Hop-Spider-Kettle-300-Mesh/172843147490?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m2749.l2649 Fungerar perfekt till 36L Patina. Utan tvekan en av de bästa investeringarna. Inget kladd eller gorm. Bara att lyfta rakt upp och ställa på ett galler. Går även utmärkt att laka ut det sista ur.

  Gilla

 2. Har även beställt en lite pump som jag tänker experimentera lite med att recirkulera. Nu kan jag ha igång plattan på spisen utan att vara rädd att påsen smälter. Stegmäskning kommer också att bli lättare.

  Gilla

 3. Jag kör induktion så påsen kan inte brännas men jag är sugen på en sån där korg ändå. Då skippar du påse helt? Eller du lägger påsen i korgen?

  Gilla

 4. Tja jonas! Tack för intressant läsning! Har bryggt ett tag nu själv och kör biab jag med. Har några frågor till dig. Först och främst varför mäskar du i 3 timmar? Låter väldigt länge.

  Sen har jag också funderat på att börja behandla vattnet så smått. Jag har ett mineralfattigt vatten med endast 18 ppm sulfater och 2 ppm klorider. Tänkte ge mig på en rätt så humlig pale ale. Som jag har förstått det ska man ligga en bra bit högre med sulfater gentemot klorider i en humlig öl.

  Men här ligger du på 140 ppm sulfater mot 55 ppm klorider och det ska bli maltigt? Har jag fattat fel? Tacksam om du har lite tips om hur jag ska börja ge mig på och behandla denna humliga pale ale! 🙂 Har mixtrat en hel del med bru’ns water i excel och kommer väl ta den till hjälp men vet inte än riktigt hur mycket jag kan lita på den.

  Gilla

  1. Angående mäskning i tre timmar; ja det var onödigt länge, men det berodde på att jag gjorde annat under tiden. Men det är bra när man ska göra öl med hög OG, du hinner helt enkelt få ut mer socker ur malten.

   Angående vattenbehandlingen: Ja, sulfater lyfter fram humle och ger ölen en torrare munskänsla och finish, klorider lyfter fram maltigheten. Men detta gör ju också att man kan göra en väldigt maltdriven öl som en stark skotte eller ett barley wine mera lättdrucket genom att inte ytterliggare lyfta fram malten. Maltig kommer denna bli oavsett vattenbehandling, så tanken är alltså att få lite bättre ”hinkabilitet” (jag hatar ordet) och göra att ölet inte är för ”stabbigt”. Förstår du hur jag menar?

   Gilla

 5. Okej. Ja jag fick själv problem med dålig mäskeffektivitet nu senast när jag gjorde en imp stout. Hade väldigt fin kross och körde 90 min, men det verkade inte duga :/ Kanske får prova köra lite längre ändå i framtiden.

  Okej! På det viset. Ja jag fattar vad du menar! Tack för att du tog dig tid att svara! Det uppskattas! 🙂
  Tänkte i alla fall börja prova mig fram och vattenbehandla en pale ale och så får vi se hur det går. Man lär sig alltid något!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s