Provsmakning: Bit-Börje

Jag har haft en del huvudbry med min tyska pils. Den har trots gelatinbehanadlingar inte viljat klarna så mycket som jag skulle vilja. Till att börja med glömde jag tillsätta protafloc i koket, men det tror jag inte spelar någon roll när man ändå tillsätter gelatin vid kallkrash. Jag tillsatte först gelatin innan kallkrashen, och senare även en gång i fatet. Detta kanske kan förklaras med valet av pilsnermalt, Ireks pilsnermalt, som jag inte var bekant med. Kanhända innehåller denna mer proteiner än vanlig pilnsnermalt? Jag vet inte.

En annan märklig detalj var att när jag ställde fatet i rumstemperatur och hällde upp ett glas så var den kristallklar! ”Cold haze” skriker ni nu, men nej. Jag tappade upp två flaskor från fatet när den stod i rumstemperatur, ställde dem i kylen, och när jag hällde upp kall öl från flaskorna var den fortfarande kristallklar. När fatet åkt in i kylen igen så kom disigheten tillbaka. Då gav jag upp alla klarningsförsök och fokuserade istället på att dricka ölen. För god blev den!

Ölet hälls upp med ett försiktigt skum som lämnar vackra fluffiga spår på glasets väggar efterhand som ölen dricks.  Färgen är ljus ljus gul och den är något disig. Det doftar spannmål, malt och lite örter.

När man smakar på ölet så tycker jag att första klunken ger en liten svag hint av någon ester, en liten liten fruktighet. Detta kanske är ett resultat av att jag pitchade lite för varmt. Dock har ju test gjorts med denna lagerjäst, som visar att den jäser lika rent i rumstemp som vid lagertemperaturer. Smaken är lätt maltig med ett stänk av omältade inslag, och kroppen är lätt. Kolsyran är lagom och det är gott.

Blev den lik Bit-Burger då? Njeäää, inte jättelik. Det är en god och frisk lättdrucken pilsner precis som Bit, men den är inte riktigt lika tydlig i sin smak som förlagan. God är den icke desto mindre.

 

fix1fix2

5 reaktioner på ”Provsmakning: Bit-Börje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s