Bryggdag: Bit-Börje

Jag har många gånger tänkt att brygga en tysk pilsner, men det har aldrig blivit av. Förrän nu.

Bit-Börje är som namnet antyder ett försök på en klon av Bitburger, och är döpt efter mina föräldrars ettriga jävla terrier: Börje. Han har mer än en gång bitit mig. Trots det gillar vi ju honom!

Bitburger är ju så jäkla gott, och det är någon slags övermod som får mig att försöka mig på att brygga en klon. Det kommer antagligen inte bli särskilt likt, men om det är någonstans i närheten av en Bit är jag nöjd.

Jag försökte få tag i lite chitmalt (väldigt lätt mältat korn) för denna lager för att få till spannmålssmaken som finns i bitburger. Bryggeributiken hade slut på chitmalten tyvärr, så jag fick nöja mig med kornflingor. Inga renhetslagar i majorna alltså!

Som jäst har jag valt Saflager w-34/70, den enda lagerjäst jag använt.  Humlen blir klassiskt tysk, Hallertauer Mittelfrüh, och Pearle till bittergivan.

Bit-Börje
Volym i hink: 21 l
OG: 1.050
FG: 1.012 (?)
SRM: 3,8 (Ljusgul)
IBU:  40
ABV:  5 %
Koktid: 45 minuter

Malt:
4,5 kg pilsnermalt
0,7 kg kornflingor

Mäskades en timme vid 67-68 °C

Humle:
40 g Pearle @ 45 min innan kokslut
25 g Hallertauer Mittelfrüh @ 15 min innan kokslut.
25 g Hallertauer Mittelfrüh vid kokslut.

Jäst: Två påsar Saflager w-34/70

Jäses i 12 °C i 6-7 dagar sen en vecka i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt tillsatt 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat i mäskvatttnet med 2,5 g kalciumklorid och 1,3 g kalciumsulfat. En skvätt mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.fix1fix2fix3fix4fix5

 

Annons

En reaktion på ”Bryggdag: Bit-Börje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s