Bryggdag: För sent för Hefe Weisse

Maj månad var galet späckad, och först nu på de första trevande semesterdagarna har jag fått till en bryggning. Jag tänkte göra en favorit i repris, en sydtysk veteöl. Jag bryggde i princip samma recept för två år sedan, och det blev en god veteöl.

En fördel med BIAB är att man kan brygga med i princip hur mycket vetemalt som helst utan att behöva joxa med risskal och annat bös. I min maltnota är det i princip 60 % vetemalt. Jag har förutom vetemalt pilsnermalt och en näve melanoidmalt.

Bryggningen gick bra utan större missöden, men jag börjar bli rejält trött på att vänta så länge på att vattnet/vörten ska komma upp i rätt temperatur. På sikt får det kanske bli antingen en fetare induktionsplatta eller så får jag komplettera med doppvärmare.

Jag står i valet och kvalet om huruvida jag ska kolsyra min Weisse på fat eller om jag ska prima den på flaska. Weisse ska ju ha hög kolsyra och sist jag bryggde denna stil så använde jag 10 g strösocker per liter öl. Man får dessutom mer jäst i flaskorna än man får i fatet och det är ju vanligtvis en nackdel, men just i en weisse så är det en bra grej!

Jag gjorde ingen förkultur på min jäst, WLP300 Hefeweizen, utan krämade bara i jästen i vörten. Detta gick bra när jag bryggde min saison, så jag tänker att det går bra nu med.

För sent för Hefe Weisse
Volym i hink: 22 l
OG: 1.052
FG: 1.011 (?)
SRM: 5 (Ljusgul)
IBU:  18
ABV:  5,4 %
Koktid: 60 minuter

Malt:
3,2 kg vetemalt
2,2 kg pilsnermalt
160 g melanoidmalt

Mäskades en timme vid 67 °C

Humle:
15 g Magnum @ 60 minuter innan kokslut.

Jäst: En paket WLP300 Hefeweizen Ale.

Jäses i 17 °C i 4 dagar sen ett par dagar i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt tillsatt 20 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat i mäskvatttnet med 5 g kalciumklorid och 5 g kalciumsulfat. En tesked mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

fix1
Fint väder!
fix2
Shot med salt
fix3
Påse i påse med krossad malt
fix4
Inmäskningen
fix5
På väg mot utmäskning
fix6
Vetemalt ger så sjukt äckligt skum.
fix7
Använder en del av kylvattnet för att göra rent jäshinken

9 reaktioner på ”Bryggdag: För sent för Hefe Weisse

 1. Använde du en tesked (5 ml) mjölksyra…?

  Med 25,4 Liter mäskvatten avsett för en ”Belgian Tripel”, och ett pH-värde på kranvattnet om 8,4 från Norsborgs vattenverk(Mälarvatten), så tillsätter jag 2,5 ml PGW 80%-ig Mjölksyra från PGW via pippet.
  Då hamnar jag på pH-värde: 5,32.

  Det är då innan tillsätting av malten:

  6,3 Kg pilsnermalt: Pilsen Malt
  250 gram Caramel Munich Malt 60L
  200 gram Special B
  200 gram Cara Plus 10 Malt
  348 gram Havreskal (50 gram/Kg)

  Jag hittar e noterat pH-värde efter tillsätting av malten, men jag var tydligen nöjd:-)

  Hur kommer det sig att du behöver dubbelt så mycket mjölksyra?
  Framgår det på förpackningen något i stil med ”xx-procentig”?

  Gilla

 2. Jag är normalt inte SÅ förtjust i veteöl, men jag har nyligen testet två sorter som jag gillade:

  Nynäshamns Ångbryggeri 20 år, Jubileumsöl Nr 11201
  http://www.systembolaget.se

  Weihenstephaner, Kristall Weizenbock Nr 11580
  http://www.systembolaget.se

  Det senare påminner mig om en Belgisk dubell.
  Vad tror du om att anända ditt recept, och lägga till lite torkade apelsinskal -både söta och bittra- mot slutet av koket? JAg blir lite sugen på att skala upp receptet för att passa mitt bryggverk The Grainfather, och testa detta.

  Jag kan dock ej få lägre temperatur än cirka 21 – 20 grader.
  Det kanske inte är någon stor nackdel för denna öltyp?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s