Provsmakning: Påsk-APA

Min påsk-APA var inte tänkt att bli en New England-liknande sak, men jag har med denna bryggningen eventuellt hittat nyckeln till vad som ger den rätta humlejos-looken för NEIPA. Det verkar inte ha ett dugg med maltbasen att göra utan bara ha att göra med klorid:sulfatnivån. Jag har aldrig tidigare tryckt på kloriderna så mycket som denna gång. Den färdiga vattenprofilen hade en klorid:sulfatnivå på närmare 2:1 (5:3 om man ska vara petig, och det ska man naturligtvis). Detta ska jag göra nästa gång när jag faktiskt siktar på en NEIPA!

Jag har hört detta argument även tidigare, så jag försöker alltså inte ta åt mig äran för att ha upptäckt något här. Jag har bara inte trott på att det verkligen kan göra så stor skillnad för utseendet med saltbehandlingen. En stor nackdel för mig med detta är att beskan blir så mjuk i och med att sulfaterna är så låga. Visst är de snygga, New England-iporna, men jag tycker fortfarande att en riktigt rivig besk West CoastIPA är godast.

En  annan nackdel med en så här disig vätska är att det är ganska svårt att fota ölet eftersom den inte släpper igenom särskilt mycket ljus. Jag har försökt göra mitt bästa för att visa den i två olika grad av solljus här nedan.

Så här tyckte jag om ölet:

Ölet hälls upp med ett kritvitt ganska lågt skum, och färgen är djupt gul. Vätskan går inte att se igenom.

Det doftar fantastiskt; humligt, mango, apelsin och citron.

Kolsyran är försiktig som jag avsåg och munkänslan är mjuk. Lite tunn kropp! Jag borde ha haft i mer specialmalter i denna. Smaken är frisk och domineras av tropisk frukt och citrus. Slutet är ganska kort, smaken försvinner fort. Ingen alkohol märks i smaken.

En väldigt fin och god APA som nästan häcklar mig med sin sommarkänsla i den här värdelösa vårtemperaturen.

fix1
I direkt solljus
fix2
I dagsljus (ej direkt solljus)

2 reaktioner på ”Provsmakning: Påsk-APA

 1. Tjena.
  Riktigt snygg. Jag har själv inte börjat vattenbehandla ännu, men tänker att jag behöver ge mig på det. Jag har snarare lite problem med oxidering. Efter 4 veckor går dom åt det bruna hållet. Antar att det inte är vattenbehandlig som är nyckeln.

  Kan du länka till något bra tutorial för vattenbehandling?

  Gilla

 2. Hej!

  Nej oxidering av välhumlade öl har inte med vattnet att göra. Jag har alltid haft problem med att IPor blir bruna efter ett tag på flaska, men tipset jag kan ge dig där är att gå över till fat om du har möjlighet till det. Mina problem försvann i och med det.

  Vattenbehandling är lite bökigt att komma in i. Själv så började jag pilla med det med hjälp av Bru n Waters excelfil, länk till den hittar du under ”länkar” här på bloggen. Där knappar man in sitt grundvatten, och kan välja önskad profil, så ser du hur mycket av olika salter du behöver. Det finns en tråd på SHBF:s forum med analyser av olika kommuner kommunala vatten : http://shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?f=5&t=9225

  Men det du behöver för att brygga ljusa öl är egentliga bara kalciumsulfat och kalciumklorid. Ska du brygga mörkt bör du även ha kalk och bikarbonat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s