Bryggdag: Påsk-APA

Jag köpte häromveckan ett sexpack Ruination DIPA från Stones berlinbryggeri, en väldigt god och klassisk west coast IPA. Jag blev sugen på att göra ett klonförsök av denna öl, men efter lite googlingar på recept så insåg jag att den skulle bli väldigt lik min Danko Jöns. Så jag väntar lite med denna klon, den brygger jag förhoppningsvis lite senare i vår. Istället tänkte jag brygga en bättre vardagsöl än en DIPA, så jag köpte ingredienser till en APA.

Det här är ingen påsköl i annan bemärkelse än att den bryggdes i påskveckan. Nytt jämfört med mina andra APA-recept är maltkompositionen: jag har använt honungsmalt i den här. Honungsmalten är helt ny i Sverige eftersom den tidigare bara kunnat importerats från staterna (Bryggeributiken har haft denna), men nu har Viking malt börjat producera honey malt på licens. Ingen jag känner har testat den än så jag har ingen aning om hur resultatet blir. Jag har möjligtvis använt lite för lite i receptet för att kunna avgöra dess kvalitet, jag har bara använt 300 g till 5 kg pale alemalt, det vill säga knappt 6 % av maltnotan.

Humlemixen blir en klassiker, Citra & Simcoe. Båda doftade fantastiskt när jag öppnade paketen! Citran är tokigt dyr i år, en hundring för ett hekto. Det är dubbelt så mycket som jag betalar för Columbus, så det är ju tur att den verkar grym.

Jag har vattenbehandlat vattnet till att ha ett förhållande mellan sulfater:klorider som ligger runt 3:5 , för att lyfta fram malten lite mer.

Bryggdagen gick lugnt och snabbt, jag lyckades att inte ens spilla lite vört på golvet. Making progress!

Påsk-APA
Volym i hink: 21 l
OG: 1.058
FG: 1.012 (?)
SRM: 6 (Gul)
IBU:  45
ABV:  6 %
Koktid: 45 minuter

Malt:
5 kg pale alemalt
0,3 kg honey malt
Mäskades vid 68 °C i en timme:

Humle:

20 g Citra @ 20 minuter innan kokslut
20 g Simcoe @ 15 min
20 g Citra & 20 g Simcoe @ 5 min
25 g Citra & 25 g Simcoe @ 0 min
35 g Citra & 35 g Simcoe som torrhumle

Jäst: En påse S-04.

Jäses i 17 °C i 4 dagar sen en vecka i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt tillsatt med 20-minutersgivan. Vattenbehandlat i mäskvatttnet med 7 g kalciumklorid och 4 g kalciumsulfat. En tesked mjölksyra tillsatt i mäsken för att justera pH.

fix1
Malt vid nedrörning

fix2

fix3
Mäskning
fix5
Preboil OG
fix6
Kokstart, innan jag tog bort det värsta skummet.

fix4fix7

En reaktion på ”Bryggdag: Påsk-APA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s