Bryggdag: Saison Dupontish

Det var sannerligen ett tag sedan förra bryggningen, och jag har varit på väg att brygga detta försök till Saison Dupontklon ett par veckor. På söndagen fick jag ändå lite feeling och hade tid.

Sist jag bryggde en saison så använde jag mig av jästen WLP568 som ska vara Dupontstammen blandat med någon annan, mer lätthanterlig, saisonjäst. Jag gillade inte resultatet som den jästen gav den gången. Många andra, t ex Ekstedt, har använt jästen med mycket bättre resultat. För mig blev resultatet mer likt en belgisk blond, med mer gummifenoler än den peppriga saisonprofilen jag förväntade mig. Denna gång så går jag direkt på källan och använder mig av Dupontstammen , WLP565. Denna jäst är ju känd för att vara en knölig jävel att ha att göra med. Ofta stannar den upp på runt SG 1.030, och kräver omsorg (och temperaturhöjning) för att nå full utjäsning. Jag har läst om försök där man satt jäshinken på torktumlaren och därigenom fått en ordentlig ”rausning” av jästen.

Jag har ingen torktumlare. Jag har kanske tappat all sans när jag testar denna jäst. Jag ska inte ens försöka rampa upp tempen på jäsningen, den får helt sonika jäsa i rumstemperatur från början till slut. Jag har inte ens gjort förkultur, utan bara krämat i hela paketen rakt ner i vörten. En av anledningarna till detta var att jag vill få ut mycket smak ur jästen, och om man stressar den lite så kan dessa smaker kanske bli mer framträdande. Det kan också resultera i att det blir äckligt. Vi får väl se hur det här går!

Hur har jag tänkt med receptet då? Saison Dupont ska bara innehålla pilsnermalt, men om man tittar i glaset så har färgen en lite mörkare nyans än vad man kan förvänta sig av en öl på 6,5 % bryggd med endast pilsnermalt. Detta beror gissningsvis på att orginalet får koka längre än de vanliga 90 minuterna. I min klon har jag inte ens bemödat mig med det så ofta rekommenderade 90-minuterskoket utan orkade inte mer än en timme. För att kompensera lite för färg och kropp så har jag haft i en näve melanoidmalt. Humlesorterna är East Kent Golding och Styrian Goldings. EKGn hittade jag oöppnad i frysen och är från 2014, men doftade fantastiskt när jag öppnade paketen. Jag har lagt mig runt 35 IBU och har använt relativt mycket humle i koket (ovanligt mycket för en saison), mest för att jag inte vill ha kvar några slattar humle.

Receptet:

Saison Dupontish
Volym i hink: 21 L
OG: 1.058
FG: 1.006 (?)
SRM: 4,4  (Gul)
IBU: 35
ABV: ~6,8 %
Koktid: 60 minuter

Malt:

5,5 kg pilsnermalt
60 g melanoidmalt

Mäskades vid 66 °C i en timme

Humle:

40 g EKG @ 60 min
20 g EKG @ 20 min
25 g Styrian Goldings @ 5 min
40 g EKG + 25 g Styrian Goldings @ 0 minuter

Jäst: Belgian Saison WLP565

Övrigt: Jästnärsalt och protafloc tillsatt vid 20 minutersgivan.
Vattenbehandlat med 5 g kalciumklorid och 5 g kalciumsulfat i mäsken. 1 tsk mjölksyra tillsattes också för att justera pH.

Jäses i rumstemperatur ett tag, vi får se hur den tar sig.

Tillägg 2017-03-14: Jag blev nojig nu och ska installera en frostvakt i jäskylen och rampa upp temperaturem till 27 °C.

fix1
Dem saltz.
fix2
Jag är så fruktansvärt trött på min induktionsplatta så jag tänkte testa hur lång tid det tog på spisen istället. Det tog ca två timmar att höja vattnet från 10 °C till 72 °C så detta gör jag aldrig om.
fix3
Mäskningen
fix4
Humlen. I sitt bo.

6 reaktioner på ”Bryggdag: Saison Dupontish

 1. Jag ”glömde bort” min jäshink i en månad när jag bryggde med denna jäst. Började puttra igen efter tre veckor. Tyvärr ligger det nog en hel del i påståendet ang temperaturhöjning. Stor skillnad i saisonkaraktär när jag jäste i 27 grader vs 20grader. Stäng in hinken i ett rum med en kupevärmare

  Gillad av 1 person

  1. Jag har nog inte den möjligheten tyvärr. Men jag har bäddat in min hink med filtar. Puttrar som en galning nu, så vi får se hur den ligger i SG när den bubblat klart. Ska försöka rausa jästen idag också.

   Gilla

 2. Hej Jonas! Lite sent att komma med det rådet nu, men kan rekommendera saison-jästerna från Yeast Bay annars. Framför allt Saison Blend II ger för mig hög utjäsning och mycket smak på typ 2 veckor utan problem. Bäst resultat har jag dock fått med den på sommaren när det varit +25 grader inomhus. Även Wallonian Farmhouse kan rekommenderas. Sommartid släpper White labs Saison III som jag också haft framgång med. Alla har hög utjäsning utan Dupontens lynnighet, men producerar förstås ”roligare” smaker vid högre temperaturer.

  En riktig Dupont-klon ska ju egentligen stegmäskas också, men det har jag aldrig gjort själv heller. Har inte Farmhouse Ales på mig, men tror de startar rätt lågt och sedan höjer temperaturen under konstant uppvärmning under typ 90 min. Vilket förstås är en mardröm om man kör BIAB 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s