Bryggdag: Danko Jöns (Pliny II)

Jag bryggde den här i måndags, men har inte kommit till skott för att blogga om bryggningen förrän nu.

Tanken var att göra en ny klon av Pliny the Elder, jag har för snart två år sedan redan gjort ett försök. Jag har fortfarande inte druckit orginalet så jag kan omöjligt avgöra hur nära jag eventuellt skulle komma med min klon. Dock släppte jag klonreceptet ganska fort oavsett, så jag är nöjd om det här blir en stram, dankig superbesk käftsmäll till west coast IPA.

Tanken var att jag skulle använda min vän Jacobs recept på plinyklon, som han för övrig vann SM-silver med. Han följde själv inte slaviskt de humlesorter som de flesta listar i sina pliny-försök, och när jag skulle köpa humle så fanns ingen Simcoe. Simcoe känns annars som ett måste i en pliny-klon. Jag fick tipset att byta mot chinook, som eventuellt ger liknande karaktär minus fruktigheten. I samma veva gick jag helt bananas och sket i allt vad andras recept angav. Det enda som är någorlunda intakt från Jacobs recept är maltnotan, men även den är ändrad (jag har större andel socker). Min öl kommer dessutom ha en jävligt mycket högre beska än Jacobs dito, men det passar mig utmärkt.

Jag tänker torrhumla den här två gånger, och jag ska klara den med gelatin innan jag tappar den på fat för att kolsyras. Gott så.

Receptet blev till slut så här:

Danko Jöns Imperial west coast IPA

Volym i hink: 20 L
OG: 1.075 (1.070 plus socker)
FG: 1.010 (?)
SRM:7 SRM (mörkgul)
IBU: mycket
ABV: ~8,3%
Koktid: 90 minuter

Malt:
6 kg pale ale
125 g Crystal 60 L
250 g strösocker (tillsattes efter kreusen)

Mäskades i en dryg timme i 65 °C.

Humle:

30 g Columbus @ 90 min
20 g Columbus @ 45 min
40 g Chinook @ 30 min
40 g Amarillo, 40 g Centennial & 30 g Chinook @ 0 min
Hopstand/whirlpool/steep i en timme.
Torrhumlas med 50 g Columbus, 60 g Amarillo, 30 g Chinook och 50 g Centennial i två-tre olika omgångar.

Jäst: San Diego Super WLP090

Jästes vid 17 °C i ett par dagar sen i rumstemperatur i en vecka eller så.

Övrigt: Protafloc och jästnäring tillsatt vid 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat med 4 g kalciumsulfat, 3 g kalciumklorid och 4 g magnesiumsulfat i mäskvattnet. Ungefär 5 ml laktol tillsattes också i mäsken för att sänka pH till ungefär 5,30.

fix1
Dem salts

fix2fix3

fix4
Nollminutersgivan
fix6
Humlish!
fix5
Koka koka lilla kylspiral

13 reaktioner på ”Bryggdag: Danko Jöns (Pliny II)

 1. Jag ser att du använder en PH-mätare. En sådan har jag tvekat att använda under lång tid, då jag har uppfattat att det är krångligt med kalibrering, etc. Hur är det egentligen med den saken?

  Det skulle vara väldigt intressant att se vilket PH-värde jag egentligen får, när jag använder det där pulvret ”5.2”…..

  Gilla

  1. Jag beställde en från Conrad.se. Finns i någon gammal bloggpost där med länk. Men den är enkel att kalibrera. Man får bra mycket bättre utbyte när man justerar mäsk-pH. Skit i det där 5,2-pulvret, jag gillar det inte alls! Tyckte nästan det blev bättre smak utan det, men det kanske bara är placebo.

   Gilla

 2. Hej. Jag är väldigt ny med det här mer bryggning. Har bryggt några stycken och lär mig hela tiden. Jag undrar vad kreusen är? Och vad som menas med ”tillsattes efter kreusen” ang strösockret? Ursäkta för min okunskap.

  Mvh

  Gillad av 1 person

  1. Be inte om ursäkt! ”Tillsätt efter kreusen” betyder efter att skummet som bildas vid den kraftiga jäsningen avtagit lagt sig. Man kallar det ofta denna kraftiga skumbildning för ‘högkreusen’.

   Gilla

 3. Citat: ”Vattenbehandlat med 4 g kalciumsulfat, 3 g kalciumklorid och 4 g magnesiumsulfat i mäskvattnet. Ungefär 5 ml laktol tillsattes också i mäsken för att sänka pH till ungefär 5,30”.

  ——————————-
  Mineralhalten måste ju inverka, när man försöker att jämföra vattenbehandling mellan diverse rcept?

  Humlegården har t.ex. ”kalciumklorid 33%, och ”kalciumklorid 77 %”.

  Jag har en variant från PGW-produkter: ”1 gram per 10 Liter ger tillskott av 27,8 mg per Liter CA+ och 49,2 mg per Liter cl-”. Vilket inte säger mig något om koncentrationen av mineralet….

  Jag har även 80-procentig mjölksyra från PGW. Kan jag förutsätta att din mjölksyra har samma koncentration?

  Jag har fler produkter från PGW: Kalciumkarbonat, Magnesiumsulfat, Kalciumsulfat, där koncentrationen ej anges.Däremot hur mycket ”halten av X och Y ökas eller sänks efter tillsättning av en viss mängd mineral i en viss mängd vätska (gram per 10 Liter).

  Jag har ännu ej provat på vattenbehandling, då jag tycker att det verkar väldigt svårt.
  I recepten står det aldrig vilken grad av koncentration de olika mineralerna som använts har.

  Gilla

 4. Det beror ju på vad du har för mineraler i vattnet du använder från början. Om du inte vet så finns det en tråd på SHBF:s forum där folk i olika städer postat sina vattenprofiler. Ladda hem Bru n Water, ett excelark, som jag tipsat dig om innan. Där matar man in sin vattenprofil. Härfinns en genomgång på youtube hur man använder Bru n Water:

  Gilla

 5. Och vad gäller koncentrationen så utgå från att det är rent CaCl, alltså i mineralform, inte en lösning, om det inte står. I alla mina recept så är det alltså rena mineraler som tillsatts.

  Gilla

  1. Med, citat: ”Mineralhalten måste ju inverka, när man försöker att jämföra vattenbehandling mellan diverse rcept?”, så avsåg jag såklart mineralhalten i *de mineral man tillsätter*.
   Inte skillnader i mineralhalten i respektive bryggares vatten:-)

   Så i ditt fall vet jag nu alltså att i dina recept så gäller t.ex,citat: ”rent CaCl, alltså i mineralform”.
   Men hur ska man kunna veta vad som gäller i andra recept man ser?

   Hur är det med mjölksyran i vätskeform som jag har (80%), jämfört med vad du använder?
   Det kanske endast finns den varianten att tillgå?

   Gilla

   1. Nej det är svårt att veta om det bara står i receptet vad de tillsatt, vissa recept anger ju vilken vattenprofil de har, de anger halterna i ppm. Då kan du mha exempelvis bru n water beräkna hur mycket av de olika mineralerna du ska tillsätta för att nå önskad profil.

    Gilla

 6. Finns det nån anledning till att du tillsätter sockret i jäshinken istället för i koket?
  Btw postar ett par nybryggda sommarbärs om nån vecka 😀.

  Gilla

  1. Ja man tillsätter ofta socker efter första jäsningen för att då brukar det jäsa ut lite mer än vad det hade gjort om man tillsatte det redan i koket.
   Najs med mer öl-per-post 😁

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s