Provsmakning: New New England

Så var 2016 till ända och vi tar tag i 2017 med friska tag. Eller nåt.

Jag gjorde ju tidigare i höstas ett försök till en New England IPA. Den blev helt OK, aningen spritig, men framför allt inte tillräckligt grumlig. Denna gång ville jag ha den där riktigt äppelmustiga looken, den opaströiserade nästan köttiga grumligheten. Den första gången använde jag S-04 och i denna iteration använde jag istället London Ale III.

Så hur blev det då?

Till att börja med så suger vintern av flera anledningar. I just ölbloggarsammanhang suger årstiden mest på grund av att det är svårt att ta snygga bilder med naturligt ljus. Detta gör att bilderna nedan inte ger en rättvis bild av hur ölet ser ut egentligen. Därför la jag till en bild på slutet där jag belyser ölen med mobiltelefonens ficklampefunktion, så att ni kan se hur pass gul den faktiskt är.

New New England hälls upp med ett kritvitt extremt fluffigt skum. Skummet stannar ett bra tag och lämnar kraftiga skumgardiner på glasets insida. Färgen är djupt gul, mot orange. Vätskan är väldigt grumlig, helt i klass med ogenomskådligheten hos exempelvis Stigbergets GBG Beer Week IPA.

Det doftar tropisk frukt, citrus och lite zoo-godis. Om man dricker den för kall kan man även känna den relativt höga alkoholhalten i doften, men när ölen är >10 °C känns inte detta.

Smaken är tropiska frukter, citrongodis, apelsinskal och lite kåda. En ganska rejäl beska kommer på slutet. Den upplevs ganska torr! Hade kanske velat ha lite mera kropp här, bör kompensera med antingen ett uns specialmalt eller sänka sulfatnivån ännu mer. Den blir liksom lite platt när man först fått alla de första smakintrycken. Den är inte alls söt, lite mer sötma skulle sitta fint.

Hur som haver, ett mycket bättre försök till en NEIPA, och den är god, jättegod! Passar perfekt till ris á la Maltan. Eller raggmunk.
fix1fix2

fix3
Ful bild, ja. Men ett måste för att visa upp färgen.

 

 

2 reaktioner på ”Provsmakning: New New England

    1. Jo jag kallkrashar för att få ner humlen i jäskakan, men man behöver inte krasha så länge. Jästen får gärna vara kvar i suspension. Så en halv dag eller så räcker.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s