Bryggdag: New New England

Jag var inte hundra procent nöjd med mitt förra försök till till NEIPA, och planerade direkt att brygga en ny. Första försöket blev aningen för spritig och  inte tillräckligt grumlig. Vissa ölbryggare fnyser åt andra hembryggares försök att producera öl som ser ut som opaströiserad äppelmust, men jag tycker det ser så himla gott ut!

I torsdags fick jag tid att brygga. Det jag ändrat sen förra gången är framör allt maltnota och jäst.

Denna gång använde jag pale alemalt, vetemalt och havregryn. Jag skippade alltså omältat vete och socker, och la till vetemalt. Istället för S-04 använde jag London Ale III, som jag hört mycket gott om i NEIPA-sammanhang.

Humleschemat är delvis ändrat också. The Alchemist använder sig både tydligen av whirlpooling och bittergiva till sin Heady Topper, så även jag i detta försök. 50 g Columbus fick gå i som 60-minutersgiva. Jag hade sen i 150 g humle vid flameout som fick stå i hopstand i en timme. Detta kommer sen att följas upp av lika stor del torrhumle i några dagar. Nytt för mig är även humlesorten El Dorado som får försöka samsas med Citra och Columbus.

Även vattenprofilen är lite förändrad. Jag la mig tillslut på en sulfat/kloridkvot på ungefär 2:1.

New New England

Volym i hink: 21 L
OG: 1.070
FG: 1.013 (?)
SRM: 5 SRM (ljusgul)
IBU: 60 + ?
ABV: ~7,5%
Koktid: 60 minuter

Malt:
5,9 pale alemalt
0,625 kg vetemalt
0,5 kg havregryn

Mäskades i en timme vid 68 °C.

Humle:

50 g Columbus @ 60 minuter
50 g Columbus, 50 g El Dorado och 50 g Citra @ 0 minuter (hopstand i en timme).
50 g Columbus, 50 g El Dorado och 50 g Citra , torrhumle.

Jäst: London Ale III

Jäses vid i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt tillsatt en kvart innan kokslut. Vattenbehandlat med 4 g kalciumsulfat, 4 g kalciumklorid , 4 g magnesiumsulfat och 1,4 g bikarbonat i mäskvattnet. Ungefär 5 ml mjölksyra tillsattes också i mäsken för att sänka pH.

fix1

fix2
Salter
fix4
Inmäskning
fix5
pH-mätning och allmän oreda

fix6

fix7
Preboil OG
fix3
Humle i påse. På bord.
fix8
Koket
fix9
Hopstand
fix10
Hävertade ner den kylda vörten till jäshink

fix11

6 reaktioner på ”Bryggdag: New New England

 1. Ett tips för att få den där riktigt fin grumligheten och fruktigheten så kan du torrhumla i omgångar. Dela upp dina 150g i fyra omgångar och börja kasta i dem efter ungefär en vecka med tre dagar mellan varje giv. Det tar ju ett tag men resultatet blir fantastiskt. Har använt denna teknik två gången och det blir superb. Senast igår flaskade jag en version med Nugget, Centennial, Amarillo. Apelsinjuice och superfruktig. Inspirationen kommer från denna klon https://beerrecipes.org/Recipe/8793/citra-double-ipa-clone-kern-river-brewing-company.html

  Gilla

  1. Jag ska tänka på det! Jag kör inga påsar eller kärl till torrhumle så det skulle betyda att jag behöver kallkrasha 4 ggr, det är jag inte så sugen på. Hur löser du detta? Kör du påsar?

   Gilla

 2. Jag kör alltid pellets vid torrhumling. Hur menar du krascha 4 gånger? Efter sista humleomgången krashade jag i kyl 3 grader fre-sön. Allt hade sjunkit till botten. Det tar som sagt lite tid men jag har fått överlägset bäst resultat på detta sätt. Jag började humla efter en vecka (ingen omtappning) 12dagar 50g Amarillo/Centenninal, 9dagar 25g Centennial, 6dagar 50g Amarillo/Centennial, 3dagar 25g Amarillo, 0 dagar krascha i 2 dagar. Total tid från bryggning till flaskning 21 dagar

  Gilla

  1. Jaha, låter du låter den första torrhumlingen ligga i ölet i nästan två veckor då? Upplever du inte att det blir jäkligt gräsigt då?

   Jag menade att man ”krashade ner” humlen till botten efter varje giva.

   Gilla

 3. Gräsigt? Nix faktiskt inte. Kan inte det bero på vilken humle man använder? Nu har jag mina två försök bara använt citra, amarillo och centennial. Kanske de funkar bättre för långtidshumling.
  Jag gjorde bara en krasch på slutet där allt sjönk till botten.
  Det lustiga är att det bara är totalt 255g humle på 20l varav 80g är i koket. Trots det så får jag öööverlägset mest arom och humletryck med denna metod jämfört med alla DIPA (500g humle) försök. Du behöver ju inte använda denna metod just till denna men jag gissar att detta inte är ditt sista New England-försök.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s