Provsmakning: Amaryllis Vinteröl

Mitt andra öl som tappats på fat är klar. Jag älskar verkligen det här med fat, alla som funderar på det, kör på! Det är så obeskrivligt skönt att slippa kolsyrejäsningen och man kan kontrollera kolsyran på ett helt annat sätt. Detta är också det första öl jag testat att klara med gelatin. Nåväl, hur blev ölen då?

Ölet hälls upp med ett vintervitt skum som lägger sig relativt fort och lämnar efter sig fina skumgardiner och ett litet tunt vitt lock på ytan. Färgen är mörkröd bärnsten.

Det doftar lite bärigt, kanske körsbär? Citrus och en väldigt svag ton av russin märks också.

Vätskan är medeltjock och kolsyran är svagt stickig mot tungan. Det smakar citrus, lite kavring och karamell. Ganska ordentlig beska i eftersmaken. Även om jag i vanliga fall gillar när ölen är beska så blir det här nästan lite för beskt. Inte så pass att det blir galet obalanserat men jag hade hellre haft den mindre besk.

Den är ganska lik sin inspiration, Oppigårds Winter Ale, men den är lite beskare och aningens ljusare. Dalarnabryggeriets öl är något mulligare i smaken.

En god öl som är lättdrucken och fyller sitt syfte! Om jag brygger den igen så ska jag dra ner på bittergivan en aning och även lägga till torrhumling.

fix1fix2

3 reaktioner på ”Provsmakning: Amaryllis Vinteröl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s