Igår var det 1:a advent och detta firades med pompa och ståt. Eller i alla fall genom att brygga en lite mörkare ale.
Jag tycker det är ganska överskattat med kryddade julöl, och man blir så himla trött på smaken efter en halv öl. Tanken med min öl är att det ska vara en fräsch, lättdrucken och humlepigg sak som är lite mörkare än en vanlig pale ale, men ändå inte överdrivet maltig. Den får gärna bli lik Oppigårds Winter Ale.
På Oppigårds hemsida kan man läsa vilka typer av malt de använt i sina öl, och till denna använder de tydligen pilsnermalt, chokladmalt, ljus och mörk karamellmalt. Min maltnota är lik, jag bytte dock ut pilsnermalten mot pale alemalt. Bara därför att.
Jag har trots namnet inte stoppat i någon giftig blomma i ölet, däremot så är det huvudsakligen amarillohumle i, så nästan amaryllis. Jämfört med förra bryggningen då jag hade drygt 8 kg malt så var det denna gång betydligt mer lätthanterliga 5 kg. Bryggningen gick som den skulle utan större problem.
Amaryllis
Volym i hink: 22 L
OG: 1.053
FG: 1.012 (?)
SRM: 13 SRM (Ljusbrun)
IBU: 55
ABV: ~5,5%
Koktid: 60 minuter
Malt:
4,5 kg pale alemalt
0,3 kg Dark Crystal
0,2 kg Carapils
0,1 kg chokladmalt
Mäskades i en timme i 68 °C.
Humle:
25 g Nugget @ 60 minuter
30 g Centennial och 50 g Amarillo @ 5 minuter
25 g Nugget och 50 g Amarillo @ 0 minuter
Jäst: 1 påse S-04.
Jäses vid 17°C i fyra dagar sen i rumstemperatur i en vecka.
Övrigt: Protafloc tillsatt vid 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat med 1,3 g kalciumsulfat, 2,5 g kalciumklorid och 3 g magnesiumsulfat i mäskvattnet. Ungefär 5 ml laktol tillsattes också i mäsken för att sänka pH.






Lite nyfiken😀 Hur upplevde du smaken? Träffade du rätt och fick till en bra klon på Oppigårds winter ale?
Mvh Robert
GillaGilla