Bryggdag: Amaryllis Vinteröl

Igår var det 1:a advent och detta firades med pompa och ståt. Eller i alla fall genom att brygga en lite mörkare ale.

Jag tycker det är ganska överskattat med kryddade julöl, och man blir så himla trött på smaken efter en halv öl. Tanken med min öl är att det ska vara en fräsch,  lättdrucken och humlepigg sak som är lite mörkare än en vanlig pale ale, men ändå inte överdrivet maltig. Den får gärna bli lik Oppigårds Winter Ale.

På Oppigårds hemsida kan man läsa vilka typer av malt de använt i sina öl, och till denna använder de tydligen pilsnermalt, chokladmalt, ljus och mörk karamellmalt.  Min maltnota är lik, jag bytte dock ut pilsnermalten mot pale alemalt. Bara därför att.

Jag har trots namnet inte stoppat i någon giftig blomma i ölet, däremot så är det huvudsakligen amarillohumle i, så nästan amaryllis. Jämfört med förra bryggningen då jag hade drygt 8 kg malt så var det denna gång betydligt mer lätthanterliga 5 kg. Bryggningen gick som den skulle utan större problem.

Amaryllis

Volym i hink: 22 L
OG: 1.053
FG: 1.012 (?)
SRM: 13 SRM (Ljusbrun)
IBU: 55
ABV: ~5,5%
Koktid: 60 minuter

Malt:
4,5 kg pale alemalt
0,3 kg Dark Crystal
0,2 kg Carapils
0,1 kg chokladmalt

Mäskades i en timme i 68 °C.

Humle:

25 g Nugget @ 60 minuter
30 g Centennial och 50 g Amarillo @ 5 minuter
25 g Nugget och 50 g Amarillo @ 0 minuter

Jäst: 1 påse S-04.

Jäses vid 17°C i fyra dagar sen i rumstemperatur i en vecka.

Övrigt: Protafloc tillsatt vid 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat med 1,3 g kalciumsulfat, 2,5 g kalciumklorid och 3 g magnesiumsulfat i mäskvattnet. Ungefär 5 ml laktol tillsattes också i mäsken för att sänka pH.

 

fix2
Tis’ the season. (Inte för fönsterputsning ser det ut som).
fix1
Salter och mojänger.

fix4

fix3
Lille laktolflaskan.
fix5
Preboil OG.
fix6
Kylning går fort på vintern
fix7
Jag är tydligen numera för lat för att ens rehydrera torrjäst. Funkar fint ändå!
Annonser

En reaktion på ”Bryggdag: Amaryllis Vinteröl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s