Provsmakning: APA-jävel

APA-jäveln bryggdes med en väldigt gammal jäst jag sparat, ”San Diego Super WLP090”. Denna var dock hur pigg som helt efter förkultivering och ölen jäste ut snabbt och bra. Tanken med denna öl var att det skulle bli en lättdrucken humlad APA.

Ölet hälls upp med ett enormt knallvitt och fluffigt skum. Jag försöker hälla försiktigt så det inte ska skumma över, men det är tålamodsprövande. Skummet lägger sig så sakteliga och lämnar fluffiga gardiner längs glaskanten som inte försvinner. Kvar på vätskeytan finns ett vitt lock kvar av skum. Färgen är djupt gulorange, och närmar sig nästan kopparfärgad. Vätskan är ganska disig.

Det doftar av dova tropiska frukter, lite papaya och aningar av bananskal. Lite kiwi eller krusbär kanske?

Smaken börjar också med krusbär och lite grön banan och övergår i en svag kådasötma. Lite citrus och en mild beska kommer efterhand. Vätskan känns kanske något tunn och kolsyran är medelhög. Skulle kunna öka andelen münich och carapils tror jag utan att den blir för fyllig.

God och lättdrucken!

Vad jag kan konstatera efter den här APAn är att jag måste vara försiktig med Nelsonhumlen. Den dominerar totalt ut både Simcoen och Centennial i både smak och arom. Jag vet inte heller om jag är stormförtjust i den gröna banantonen som jag får av Nelson. Denna kände jag senast även i min folkölsAPA. Jag tror att jag hade gillat APA-jäveln bättre om jag hade skippat Nelson helt faktiskt, och enbart använt Simcoe och Centennial.

fix1fix2fix3

4 reaktioner på ”Provsmakning: APA-jävel

  1. Jäkligt snygg APA annars, håller med dig, Nelson är ingen favorit för mig heller.
    Måste passa på att tacka och hylla din sajt, som nybörjarbryggare(juli 2016 start) så är du en inspiration. Kör hårt!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s