Bryggdag: Tjockisen

Jag har ett tag planerat att brygga en lite starkare Imperial Stout, och nu var det dags.

BIAB är begränsat när det gäller öl med hög OG och det var kul att få testa hur lågt utbytet skulle bli. Till denna stout hade jag drygt 8 kg malt till 15 liter i jäshinken. Jag vattenbehandlade och pH-justerade för att få så bra utbyte som möjligt.  Jag mäskade också i tre hela timmar (!). Utbytet blev jag ändå nöjd med; 70 %!

MEN, alltså herregud, vilken kaotisk bryggdag. När man ska få upp biabpåsen med drygt 8 kg malt som sugit upp minst lika många kg vatten ur kastrullen så är det inte så lätt!

Jag kunde med nöd och näppe lufta påsen några centimeter ovanför ytan av vörten men det gick liksom inte högre. Jag försökte ett par gånger, och det rann vört över hela köket. Till slut fick jag öppna påsen och skopa ur malt som jag la i ett durkslag över en andra kastrull. På så vis fick jag ut ett par kilo malt så att jag till slut kunde lyfta upp påsen och lägge den att rinna av och klämmas ur. Alltså; funderar du på att göra det här receptet så kör antingen inte BIAB, eller dela upp malten i två omgångar (dubbelmäskning).

Tyvärr hade jag inte riktigt sinnesnärvaro eller humör för att fotodokumentera det värsta kasoet men man kan skymta resultatet på någon av bilderna.

Enligt tillverkare av torrjäst så ska man inte behöva syresätta vört som ska jäsas med torrjäst. Jag brukar aldrig syresätta vörten mer än att jag låter den rinna genom mitt durkslag, så denna bryggning är ytterliggare ett test för att se om det är så viktigt som många säger.

Eftersom jag mäskade i tre timmar och kokte i två blev det en ganska lång bryggdag.

Receptet ser ut som följer:

Tjockisen Imperial Stout

Volym i hink: 15 L
OG: 1.102
FG: 1.026 (???)
SRM: 70 SRM (Svart)
IBU: 100
ABV: ~10 %
Koktid: 120 minuter

Malt:
6,25 kg Maris Otter
0,625 kg havreflingor
0,4 kg Dark Crystal
0,4 kg chokladmalt
0,35 kg svartmalt
0,25 kg rostat korn
0,2 kg puffat vete

Mäskades i tre timmar i temperaturer mellan 66°C och 64°C

Humle:

50 g Columbus @ 60 minuter
25 g Centennial @ 15 minuter
25 g Centennial @ 5 minuter

Jäst: Två påsar US-05.
Jäses vid 17°C i fyra dagar sen i rumstemperatur i två veckor.

Övrigt: Protafloc tillsatt vid 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat med 1,1 g magnesiumsulfat, 2 g kalciumklorid och 4 g kalk, allt tillsatt i mäskvattnet.
fix1

fix2
Massa malt

fix3

fix4
Spåren efter kaos på köksluckorna…
fix5
60-minutersgivan
fix6
Sprinklad torrjäst på vörten

 

10 reaktioner på ”Bryggdag: Tjockisen

 1. Hej!
  Först o främst, tack för en bra hemsida. Tänkte prova att brygga min första imperial Stout snart och ”tjockisen” är en stark kandidat. Vad kommer det sig att man kokar så länge som 120min?

  Mvh Magnus

  Gilla

  1. Tack!
   Anledningen till ett längre kok är för att koka bort mer vatten, alltså för att göra koncentrationen av socker i vörten högre, dvs uppnå ett högre OG.

   Gilla

 2. Ja okej, då är jag med. Skall se vad jag lyckas med. Har börjat brygga i ett bryggverk nu och max mängd malt är 7kg så jag får labba lite med receptet. Verkar vara en Imperial Stout i min smak iaf! 🙂

  ha de fint

  /Magnus

  Gillad av 1 person

 3. Hej Jonas,
  Detta recept verkar kung, vill prova detta! Vill hitta ett härligt recepet man kan trycka på lite uppåt i ABV 😉
  En fråga gällande jästen, om jag delar denna sats i 2 delar för att köra lite olika tillsatser, tex ekspån etc. Bör jag då ändå ha 2 påsar per tunna med låt säga 7-8 liter styck eller kan jag köra en påse per tunna. Orkar den jäsa ut utav det då?
  Tack för en grym sida, mycket insiptation och fina recept att få infall ifrån 🙂
  Mvh Fredrik

  Gillad av 1 person

 4. Hej.
  Vad siktade du på för vattenprofil och PH till denna? Du har ju skrivit att du vattenbehandlat med 1,1 g magnesiumsulfat, 2 g kalciumklorid och 4 g kalk, men inte vad du började med.

  Mvh
  Daniel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s