Bryggdag: APA-jävel

Denna bryggning skulle lika gärna kunna heta ”back to basics”-bryggningen, dels för att det är en alldeles vanlig bruks-APA som bryggdes, och dels för att alla mina fiffiga prylar inte funkade under bryggningen. Min monstruöst fula Thermapen visade sig ha slut på batterier så jag fick använda min gamla analoga labtermometer. Detta var ändå OK, för jag har kontrollerat denna mot termopennan och den stämmer väldigt väl vid 60-70 °C. Värre var det att min pH-mätare också hade slut på batterier. Kanske i någon slags sympati med termometern, vad vet jag?

Jag fick således strunta i att mäta pH, men det gjorde ju jag aldrig tidigare, så det skulle väl gå bra. Jag borde därför inte ha lika högt utbyte denna gång.

Maltnota till APA-jävel är från ett gammalt recept jag gjorde för snart två år sedan, APA 2.0. Namnet APA-jävel är dock från en av mina allra första öl, och det är ju ett mycket roligare namn än att börja dutta med decimalerna, t. ex. döpa den till APA 2.1 eller något annat töntigt. Så APA-jävel får användas igen. Jag gjorde en fin etikett till den ölen:

APAjävelEtiketter orkar jag dock inte göra längre, jag får vara nöjd med att mäkta med själva bryggningen och uppdrickandet av produkten.

Receptet är ett riktigt klassiskt recept för mig; pale alemalt, carapils och münich.
Humlen körde jag bara i sena givor, Simcoe, Nelson Sauvin och Centennial. Det borde inte kunna bli annat än gott tänker jag? Det blir väl som en väldigt humlig APA, eller en lätt IPA, men jag behöver en bruksöl.

Som jäst använde jag en jäst som jag sparat sedan 18 månader i kylen, San Diego Super. Den var lite seg i starten när jag gjorde förkulturen men efter ett tag kom den igång fint. Det ska bli spännande att se om det blir bra med en så pass gammal jäst. Jag vattenbehandlade inte supersulfatigt, utan höll kvoten mellan sulfater och klorider till ungefär 5:4.

Receptet:
APA-jävel
Volym i hink: 23 L
OG: 1.057
FG: 1.012 (?)
SRM: 5 (Gul)
IBU:  50
ABV:  5,9 %
Koktid: 60 minuter

Malt:
5 kg pale alemalt
0,4 kg münichmalt
0,4 kg carapils

Mäskades i 68  °C i en dryg timme.

Humle:

20 g Simcoe och 20 g Nelson Sauvin @ 20 minuter innan kokslut
20 g Simcoe & 30 g Centennial @ 10 min
20 g Nelson Sauvin & 20 g Simcoe @ 5 min
25 g Nelson Sauvin, 25 g Centennial & 15 g Simcoe @ 0 min.

35 g Nelson, 35 g Centennial & 25 g Simcoe som torrhumling.

Jäst: San Diego Super (förkultiverad och supergammal)

Jäses ett par dagar i kylskåp på 17 °C, sen en vecka eller så i rumstemperatur.
Övrigt: Jästnäring och protafloc tillsatt med 20-minutersgivan. 4 g magnesiumsulfat och 3 g kalciumklorid tillsatt i mäskvattnet.

fix1
Gammeljästen
fix2
Knarkvåg
fix3
Old school ❤
fix4
Ser ut som moccalatte det där skummet.
fix6
Humlegivorna

fix5

fix7
OG-mätning
fix8
Rejält fasttejpad svamp med sensor till termostaten bakom

 

3 reaktioner på ”Bryggdag: APA-jävel

  1. ”4 g magnesiumsulfat och 3 g kalciumklorid tillsatt i mäskvattnet”.

    Till vilken mängd mäskvatten tillsattes ovenstående?

    Mitt dricksvatten kommer från Norsborgs vattenverk (Mälarvatten).
    PH-värdet därifrån är i medeltal 8,4.

    Hårdheten på dricksvattnet är ” 5-6 , mjukt” mätt iT ”yska grader° dH”.

    Norsborg
    ————
    Ca: 25 mg/l
    Mg: 3,8 mg/l
    Na: 10 mg/l
    Cl: 12 mg/l
    SO4: 36 mg/l
    HCO3: 53 mg/l
    pH: 8,5

    Vilken vattenbehandling skulle du föreslå, om du hade bryggt öet med det vatten jag har i kranen?

    Gilla

    1. Ladda hem Bru n Waters excelark. Där kan du skriva in din vattenprofil och låta programmet visa hur mycket du ska tillsätta.

      Jag använde ungefär 29 liter vatten totalt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s