Ny ölbok: ”Klona öl”

Häromveckan släppte Peter Eronson sin senaste bok ”Klona öl”. I denna har svenska bryggerier ställt upp med ett eller flera recept på sina öl.
Peter Eronson har släppt flera ölböcker innan, t ex ”Kreativ ölbryggning”, och det första som slår mig när jag bläddrar i boken är att den känns väldigt lyxig. Fint, tjockt matt papper och vackra färgfotografier.

fix1

Inledningen av boken är föredömligt kort, där författaren förklarar receptens uppbyggnad och hur man ska läsa dem. Det följer härefter ett kort avsnitt om problemen med att ”klona” en öl. Resten av boken är recept från ett tjugotal bryggerier som presenteras i bokstavsordning, från All In brewing till Ängöl.

Väldigt kul koncept och det finns många recept som jag blir sugen på att testa på studs. Bland guldkornen kan nämnas ”The purpose of IPA” av nyss nämnda All In Brewing, Stigbergets ”West Coast IPA” och den svingoda ”Thurbo Stout” av dalarnas stolthet Oppigårds.

Bra idé och bra och lättlästa recept! Tyvärr har inte alla bryggerier med någon information om vattenbehandling. Man får ett par ”aha”-upplevelser när man läser boken, till exempel att Brewski ändrat sitt recept till ”Mango DIPA” och att ”Wisby Weisse” verkar stört omöjlig att klona hemma om man vill efterhärma bryggprocessen.

Tyvärr så är vissa av texterna väldigt slarvigt korrade och man blir irriterad på att ingen kunde läst igenom texterna en sista gång innan den gick i tryck. Ord fattas eller är felskrivna på mer än ett ställe. Det är också lite tråkigt att storbryggerierna (förutom Spendrups via Gotlands) verkar ha fegat ur att medverka. Vem hade inte velat klona Sofiero hemma i sitt kök?

På det stora hela en rolig bok. Lyxig finish, fina bilder och roliga ölrecept!

Uppdatering: Bra pris just nu också: 125 kr på bryggeributiken.

fix2fix3

2 reaktioner på ”Ny ölbok: ”Klona öl”

  1. På tal om att korrläsa – ”lyxig finsih”! Förlåt, jag var bara tvungen 🙂 Blogginlägg är ju lite mer förlåtande än en tryckt bok. Att klona öl är ju väldigt svårt har jag kommit att inse. Det är nått med de där stora koniska jästankarna man inte kan reproducera. Blir alltid lite mer jästbiprodukter som hembryggare, oavsett hur hårt man försöker.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s