Provsmakning: New England IPA

Så är det dags att utvärdera min New England IPA (NEIBÖ) som jag bryggde häromveckan.
Till att börja med så har jag just nu lite oordning i bryggprocessen eftersom jag alltid får mycket högre utbyte än vad jag räknat med. Detta beror på att jag har börjat pH-justera. Jag måste alltså sluta skriva recept efter  mitt gamla genomsnittliga utbyte och försöka lista ut ungefär var jag kommer hamna nu. Denna öl blev nästan en procent starkare än planerat både pga högre utbyte men även att jästen (S-04) jäste ut till 1.009.
Alltså blir min NEIPA på ungefär 7,5 %, vilket är i potentaste laget. Nåväl.

NEIPAn hälls upp med ett beskedligt kritvitt skum som sakta lägger sig till en liten gloria runt kanten. Fina skumgardiner fastnar på glaset när man dricker ur. Färgen djupt gul, nästan åt solmogen apelsin. Vätskan är kraftigt disig. Dock hade jag velat ha den ännu disigare! Mer omältad havre borde fixa biffen, ihop med en annan jäst. Det är icke desto mindre en snygg öl!

Doften är massvis av tropisk frukt. Mango, ananas och apelsinskal. En viss alkoholton känns också.

Förvånansvärt bra kropp för att bara vara basmalt och omältad havre och vete. Det är nog kloriderna som gör tricket! Kolsyran är ganska försiktig. Väldigt lagom kolsyra, för en gångs skull.

Smaken ger precis som doften mango och ananas, kanske även lite banan. Hårda citronkarameller i eftersmaken tillsammans med viss beska. Man kan känna den höga alkoholhalten även i smaken, men den är inte särskilt påtaglig.

En supergod IPA, men den kan bli bättre. Nästa gång så ska jag byta ut jästen mot antingen Vermontjästen eller London Ale III. Jag ska skippa sockret och köra mycket mer havregryn, kanske också vetemalt.

fix1fix2

 

Annons

6 reaktioner på ”Provsmakning: New England IPA

 1. Det låter ungefär som det jag kommit fram till! Ska skippa vetet nästa gång och bara köra på havre. Ska även testa ny vattenprofil med lägre nivåer av klorid/sulfat, typ 100/50 ppm.

  Gillad av 1 person

 2. Hur skulle du uppskatta beskan ungefär (referens till kommersiell öl)? lite inne på att testa att bara köra en hoppstand i 60 minuter och en rätt massiv torrhumling vid nästa bryggning. Kanske rentav testa det här receptet rakt av t om 😀 låter gott

  Gilla

 3. Använde du dig av kallcrash ? Man vill ju inte att den ska klarna allt för mycket.
  Har en som ska tappas på flaska i helgen,funderar på att låta denstå ute över natten bara.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s