Bryggdag: New England IPA

Först och främst vill jag beklaga att det går lite långt mellan bryggningarna och blogginläggen. Bryggningen har legat nere helt sen i juni och jag har inte haft ro att brygga. Nu ska det dock bli ändring på detta!

Det här är en stil som till för ca ett år sedan var helt okänd för mig. En så kallad ”New England IPA” är en IPA som är mycket grumlig och mjukare i beskan än en västkust-IPA. Vanligt med mycket omältade sädesslag såsom havre och vete. Mycket humle sent i koket är också ett kännetecken. En av de mest kända NEIPA borde vara Heady Topper.

NEIPA beskrivs ofta som ”humlejuice” för det ser ofta ut som en opastöriserad äppelmust eller apelsinjuice, förutom att det är stora mängder nya världenhumle i.

En av de bästa svenskbryggda NEIPA är Stigbergets ”GBG Beer Week IPA” som ju fått strålande recensioner och var en jäkligt god historia. Det var synd att den bara gick att dricka under en begränsad tid. Denna finns att köpa som färdigt ”receptkit” hos Bryggeributiken för den som känner sig manad. Stigbergets använde Nelson Sauvin och Mosaichumle i sin NEIPA (Uppdatering: tydligen använder de även Citra).

Jag tänkte testa Centennial, Azacca och Mosaic för det är de sorter jag hade hemma.

En öl med bara basmalt och omältade sädesslag ger inte mycket till kropp. Därför kan man lura smaklökarna att ge den lite kropp genom att inte, som är ganska vanligt när man brygger IPA, tillsätta sulfater utan bara jobba med kloriderna. Kloriden får maltigheten att framträda. På motsvarande sätt kan man ”torra ut” en väldigt maltig historia, säg ett barley wine, med sulfater för att få den mer lättdrycken och inte så jolmig.

Jag testade idag att lägga mig runt 100 ppm klorider och inte tillsätta några sulfater alls.

Jag hade först odlat upp Vermont Ale-jästen för denna öl, men jag dekanterade inte min förkultur som stod i kylen på två veckor och när jag väl kom ihåg att dekantera så hade det hamnat lite mögel på ytan. Bara att vaska alltså. Jag använder istället S-04 som också passar perfekt till dylika öl.

Mitt recept ser ut så här:

NyEngelsk Indisk BlekÖl (NEIBÖ)

Volym i hink: 21 L
OG: 1.066 (1.058 utan socker)
FG: 1.010
SRM: 5 (Gul)
IBU: ? (se nedan)
ABV: ~7,4 %
Koktid: 60 minuter

Malt:

5 kg ”Extra Pale Ale”-malt
0,5 kg puffat vete
0,5 kg strösocker (tillsättes efter högkreusen)
0,25 kg havregryn

Mäskades i 64 °C i en timme

Humle:

50 g Mosaic, 50 g Azacca och 100 g Centennial på 0 minuter innan kokslut. Hopstand (Humlestånd på svenska?) i en timme.

50 g Mosaic 50 g Azacca och 100 g Centennial som torrhumle.

Jäst: 2 påsar rehydrerad S-04.
Jäses i 17 °C i ett par dagar, sen ut med hinken i rumstemperatur.

Övrigt: Jästnärsalt tillsatt 15 minuter innan kokslut. 6 g kalciumklorid tillsatt i mäskvattnet. Några ml mjölksyra tillsatt i mäskvattnet för att justera pH.

fix1
Lite kalciumklorid i fina flingor
fix2
Nedgeggning av malt
fix3
Mäsk-pH efter mjölksyra
fix4
Mäskningen
fix5
På väg mot utmäskning.

fix6

fix7
200 g humle. Stor giva

fix8

Annons

4 reaktioner på ”Bryggdag: New England IPA

  1. Det ska bli spännande att få läsa utlåtandet av den här ölen. Humleschemat ser intressant ut, och något jag verkligen är nyfiken på att få resultatet på. Skönt med bara en fläskig giva vid kokslut med hopstand.

    Gillad av 1 person

  2. Hej, kan du förklara humleschemat för en amatör 😊 Kör du utan bittergiva etc & hur man bäst gör en hopstand. Tack på förhand

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s