Provsmakning: Välhumlad Lager

Blogg/bryggaktiviteten har under juli månad som många av er märkt varit obefintlig. Men nu börjar det i takt med att vädret blir sämre och sämre för varje timme suga i bryggtarmen, så idag har jag faktiskt köpt malt till nästa projekt. Mer om det inom den kommande veckan.

Min senaste lager är hur som helst redo för provsmakning. Eller rättare sagt, jag har redan nallat en stor del av den, men nu är det alltså dags för det officiella utlåtandet.

Det faktum att jag fick högre OG än vad jag förväntat mig och att den dessutom jäste ut fyra pinnar mer än jag räknat med gör att den här somriga saken blev en dryg procent starkare än vad jag tänkt mig. Eftersom den jäste ut till 1.010 så blir alkoholhalten ungefär 6,5 %. Detta är alltså mer åt IPL-hållet än vad jag först tänkt mig.

Lagern hälls upp med ett ganska lågt försiktigt skum som lägger sig fort och blir till en liten ring runt glaskanten. Färgen är ljust bärnstensfärgad och vätskan är ganska klar. Man kan se genom den men ett svagt dis från torrhumlingen syns.

När man doftar på ölet är känner man först färsk humle, lite citrustoner och malt. Smaken är först lite åt det syrliga hållet som övergår i lite brödig maltighet. Avslutet är väldigt torrt. Kolsyran är ganska försiktig, hade gärna haft lite mer.

Skillnaden mellan att jäsa samma recept med en alejäst och lagerjästen tycker jag främst är att det finns en slags ”gräddighet” i lagervarianten som saknas i IPA. Den blir inte heller lika fruktig och lite stramare.

Frisk, snygg och god!

Jag är betydligt mer nöjd med årets humlade lager än fjolårets version, och jag tycker att lagerkaraktären kommer fram bättre här. Min tanke med en ganska moderat alkoholhalt för att släcka törsten gick lite om intet, men det kan väl i ärlighetens namn vara strunt samma om det ska vara höstväder redan i början på augusti.

(Lägg gärna märke till den snygga växten i bakgrunden. Det är kärnor från en habanero-chili som jag slängde i en kruka bara för att testa.)

fix1fix2

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s