Provsmakning: Speedtrial Saison/ Azaccason

Sent omsider är det dags för en utvärdering av min Speedtrial Saison eller Azaccason. Den har emellertid varit klar ganska länge nu och det är faktiskt näst sista flaskan som är med på bilderna.

Saisonen hälls upp med ett kritvitt fluffigt skum som lägger sig lite efter en stund och blir kompaktare och mer maränglikt. När man dricker ur glaset lämnas små fina skumgardiner på glasets kant. Färgen är gyllene och vätskan är ganska klar.

Doften är ganska jästig. Man känner lite peppriga toner och den lite skitiga doften som man ofta får av saisonjäst. Inte mycket humlearom att prata om.

Vätskan är ganska mjuk och kolsyran är medel. Jag hade önskat lite högre kolsyrenivå i den här!

Men nu kommer vi till det konstiga: I början smakade den här väldigt mycket som en saison, jästen ska ju vara ganska lik Saison Dupont i sin karaktär. Men efter att den kolsyrejäst längre (ca två veckor) så smakar den mer och mer som en god blonde. Tydliga gummifenoler och den lite sprittiga champagnekänslan man brukar få av saisonjäst går tillbaka. Väldigt god blonde är det i alla fall, men lik Duponten är den dessvärre icke. Jag har läst andra bloggar, t ex Ekstedt, som använt den här jästen med väldigt goda resultat, och inget märkvärdigt skedde när jag jäste den. Nåväl, det är en väldigt god öl som ju uppenbarligen har slunkit ner fortare än kvickt även om resultatet är något annat än vad som var planerat.

Och just det, något om humlen Azacca: Antagligen har jag fått tag i en sämre påse av den här humlen, för den smakar mer som en nobelhumle än en fruktig ”nya världen”-humle som den ska smaka. Några mangotoner har jag inte lyckats ens med lite tvång frammana när jag doftar eller smakar på den här. Jag har en påse till av den här, får se vad som händer med den när jag kör den i en APA/IPA. Men gissningsvis har Humlegården fått tag i en Azacca av ganska undermålig kvalitet.

fix1fix2fix3

 

 

4 reaktioner på ”Provsmakning: Speedtrial Saison/ Azaccason

  1. Gjorde ett försök till Gose för några månader sedan. Torrhumlade 10l med 50g Azacca och tycker precis som du. Den liknar mer en europeisk humle med jordiga toner och en mild beska. Någon tropisk bomb var det absolut inte.

    Gillad av 1 person

  2. Väldigt många parametrar spelar ju in på smaken av ölet, men kan du härleda någonting negativt till ”genvägarna” du tog i bryggningen av denna? Till exempel användningen av varmvatten från kranen?

    Uppskattar din blogg! Kul med någon som brygger i ungefär samma storleksordning som en själv 😉

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s