Bryggdag: Välhumlad Lager

Efter många om och men fick jag ju till slut tag på en jäsningskyl, så att brygga en ny lager var ju något av en no-brainer.

Jag skulle gärna brygga en välhumlad lager som skulle kunna mäta sig med Mikkellers ”American Dream”. Förra årets försök blev ganska god men saknade ändå det där lilla extra. Jag tror mest detta beror på min ovana att brygga just lager, och ifjol åkte jag bort under stora delar av jäsningen så jag hoppas ha lite bättre koll på jäsningsprocessen denna gång.

Jästen blir samma som sist, Saflager w34/70 och dagen till ära fick jag om inte hjälp så i alla fall moraliskt stöd i Jacob, silvermedajör i SM för sin DIPA. Det blev några öl på vägen, vilket bland annat resulterade i extremt suddiga bilder. Så jag har försökt rädda de osuddigaste jag hittade. Kvaliteten på fotografen är också förklaringen till att stora delar av bryggprocessen inte återfinns på bilderna. Jag ber om ursäkt för detta, det är ju som bekant inte ett ovanligt problem i hembryggarsammanhang att man dricker lite för mycket av slutprodukten undertiden man tillreder sina nya alster.

Nåväl, bryggningen gick annars ganska smärtfritt. Jag och Jacob var rörande oense om hur mycket humle man skulle ha i. Jacob som kan betydligt mer än mig i dessa sammanhang (han hävdar dock motsatsen) hade såklart rätt, men det bryr jag mig inte om. It´s my beer and I hop if I want to. Jag propsade på ungefär det dubbla av vad Jacob ansåg. Vi hamnade någonstans mitt emellan. Så här efteråt så är jag nog inte fel ute, då OG blev 7 pinnar högre än beräknat (1.058 istället för 1.051), så det kan röra sig om en IPL istället för den lite lättare pilsner jag tänkte mig från början.

Denna enorma skillnaden i utbyte beror inte bara på att jag är ett mäskningsproffs utan snarare på att jag denna gång justerade pH i mäsken. Förra gången jag mätte pH i mäsken trodde jag att jag kunde mäta direkt i varm vört eftersom jag har en s.k. ”ATC” pH-mätare, men detta betyder bara att man kan kalibrera den vid olika temperaturer för att mäta pH korrekt i just den temperaturen. Det betyder alltså att jag skulle vara tvungen att värma upp min kalibreringsvätska till exempelvis 80 °C för att få en korrekt mätning där. Detta är inget som verkar särskilt smidigt, så då återstår alltså att kyla lite vört varje gång jag vill mäta pH. Detta gör man kvickt med sin drinkshaker i rostfritt.

Den här gången fick jag mäsk-pH 5.8 ungefär innan jag justerade med 5 ml mjölksyra. Detta visade sig vara i överkant, så då kastade jag i ett gram kalk. Nåväl, man lär väl sig det här. Mäsk-pH hamnade i alla fall till slut på önskade 5.3, vilket ska vara optimalt och antagligen därför fick jag närmare 85 % utbyte av malten.

Här kommer receptet, denna gång med kompletterande temperaturer.

Välhumlad Lager

Volym i hink: 20 L
OG: 1.058
FG: 1.012 (?)
SRM: 5,5 (Djupgul)
IBU: 40
ABV: ~6 %
Koktid: 90 minuter

Malt:

3 kg pilsnermalt
1,5 kg münchenmalt
0,5 kg carapils

Mäskades vid 66 °C i en timme

Humle:

20 g Simcoe och 20 g Centennial @20 minuter innan kokslut
20 g Centennial @ 5 min
30 g Simcoe och  30 g Centennial @ 0 min.
Torrhumlas med 50 g av vardera Simcoe och Centennial

Jäsningschema:

12 °C i 6 dygn
17-18 °C i en vecka (inklsuvie tre dagars torrhumling).
1 °C i några dagar.

 

Jäst: 2 påsar rehydrerar Saflager w34/70. Tillsattes då vörten var 12 °C.

Övrigt: pH justerat med 5 ml laktol och 1 g kalk.  3 g kalciumklorid och 3 g magnesiumsulfat tillsatt i mäskvatten. Jästnärsalt och protafloc tillsatt vid 20 minutersgivan.

 

fix1
Salter
fix2
Mäskning
fix3
Efter pH-justering av mäsken
fix4
Jacob tyckte hans öl var snyggare än min sletna BIAB-påse. Nåväl.
fix6
Påsen öppnas för att sköljas med mer varmt vatten
fix5
Jacob med sin hemmagjorda IPA. God! IPAn alltså.

 

En reaktion på ”Bryggdag: Välhumlad Lager

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s