Provsmakning: Fatamigräna

Fatamigräna, min Fatamorganaklon, är färdigkolsyrad och färdig att utvärderas.

DIPAn hälls upp med ett lågt vitt skum som stannar kvar och inte försvinner. Fina små skumgardiner lämnas på insidan när jag dricker ur glaset. Färgen är orange, åt solmogen apelsin-hållet. Den är verkligen lika disig som orginalet. Den disigaste öl jag bryggt tror jag. Omältad havre ihop med omältad vete och vetemalt gör uppenbarligen tricket. Eller ja, i kombination med att utelämna klarningsmedel då alltså.

Doften ger en rejäl humlekick när man för nosen över glaskanten. Ananas och citronskal. Lite spritig i doften när den är kylskåpskall. Detta försvinner dock efterhand som ölen stiger i temperatur.

Smaken är tropiska frukter i massor, mango, aprikospuré och citrus. Kolsyran är låg som önskat (4,5 g strösocker/ l) och vätskan är medeltjock. Ganska behaglig beska. Spritigheten kan även kännas i smaken men precis som doften så lägger sig denna efter att ölen tempererats något. Ganska fyllig och rund. God!

En smarrig DIPA som jag tycker blev ganska lik originalet!

fix1fix3fix2

19 reaktioner på ”Provsmakning: Fatamigräna

  1. Kul att den blev bra! Jag brygger enligt ditt recept imorgon men jag kör med WLP007 Dry English Ale istället. Ska bli riktigt skoj och se resultatet om några veckor.

    Förresten, när tillsätter du sockret till jäsningen? Samtidigt som jästen eller några dagar efter jästen har kickat igång? 🙂

    Gilla

      1. Då kör jag på det, tack 🙂 Nu så här i efterhand, vad hade du ändrat till nästa gång om du brygger samma öl?

        Gilla

      2. Nej spontant ingenting tror jag. Kanske reglerat initiala jästempen. Det hade jag inte möjlighet till just då

        Gilla

  2. Ah ok, till det varmare eller kallare? Läste någonstans att jästemperaturen skall vara något kallare än ”normalt” så jag tänkte prova jäsa vid runt 17-18C.

    Gilla

  3. Bryggde DIPAN idag, åt helsike med de 17 graderna. Får inte ner tempen under 19 pga värmen ute, typiskt. Jag som hade 17 grader för några dagar sedan…

    Tack för att du delade med dig av receptet!

    Gilla

      1. Topp! Jag kör på dextros men jag antar att det går lika bra att koka upp. Tack 🙂

        Gilla

  4. Kanske dum fråga men spelsr det någon roll vilken mängd vatten man kokar ihop dextrosen/sockret med?

    Gilla

      1. Nu är det gjort & kanske gjorde jag ett riktigt misstag. 5dl vatten kokade jag ihop med 380g dextros, kylde till 20°C och hällde i. Får hoppas på det bästa, inte mycket jag kan göra åt det nu i efterhand 🙂

        Rörde du om efter du hällt i sockret? Typ snurrade jäshinken försiktigt eller något så att det blandar sig? Jag gjorde ingenting, bara öppnade locket och hällde i, sen lock på direkt.

        Gilla

    1. Vad bra, tänkte att det är dumt att syresätta efter att jäsningen dragit igång så pass mycket. Borde blanda sig av sig självt.

      Borde räckt med 1dl vätska när jag tänker efter men jag är helt ny på helmalt, mycket att lära 🙂

      Gilla

    1. Tack!
      Nej det tror jag inte spelar roll, det som ger färgen är maltkompositionen men disigheten kommer delvs av torrhumlingen och framföralt jästen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s