Bryggdag: Speed Trial Saison/ Azaccason

Jag lyckades klämma in en bryggning så här på måndagskvällen. Jag har sedan ett tag tillbaka planerat att brygga en saison med White Labs ”Belgian Saison Yeast Blend” men har velat lite vad jag skulle göra med den. Jag ville också testa en av mina påsar med Azaccahumle, så jag kombinerar dessa.

Jag tänkte först döpa denna saison till ”Azaccason” men när jag idag bryggde så tog jag massor av genvägar så hela bryggningen tog under fyra timmar från det att jag tog fram induktionsplattan. Så namnet blev istället  ”Speed Trial Saison”.

Det första jag gjorde för att snabba på det hela var att mäska in med varmt vatten från kranen (!). Det låter kanske obehagligt, men det tror jag bara är en gammal kvarleva från förr i tiden då det fanns risk att det varma vattnet löste ut smuts från ledningarna. Vi får se, detta kanske blir en giftig sak. Självklart går det fort att värma sitt mäskvatten om man börjar på 49 °C. Detta kapade en dryg halvtimme av tiden.

Det andra som sparade tid var att jag samtidigt som jag satte igång plattan för att värma mäsken till mashout värmde 6-7 liter vatten på spisen. Detta 90-gradiga vatten tillsatte jag mäsken så att jag direkt kom upp i utmäskningstemperatur (~75 °C). Jag struntade också i att laka ur påsen. Detta sparar tid, men försämrar så klart utbytet lite. Inget att rekommendera om man brygger en öl med hög OG, men för en sådan bruksöl som dagens bryggning innebär så är det OK.

Jag premiärade också min pH-mätare idag. Jag hade slut på kalciumklorid så jag struntade helt i vattenbehandling idag och tänkte testa vad mitt mäsk-pH blev. Det blev strax över 5,2 tydligen, vilket tydligen är jättekonstigt eftersom pilsnermalt inte ska sänka pH så mycket. Jag har ingen aning om varför det blev så.

Tillägg 2016-05-31: Tydligen är det så att pH-mätare, trots att det är en av typen ATC, måste kalibreras i rätt temperatur av för att kunna mäta varm vört. Detta förklarar varför pH verkade rätt när det inte borde vara det. Samma gäller alltså för pH-mätning i vört som för ”pre-boil gravity”, kyl vörten till rumstemp innan mätning. 

 

Receptet:

Speed Trial Saison/ Azaccason
Volym i hink: 19 L
OG: 1.056
FG: 1.006 (?)
SRM: 3,8 (Gul)
IBU: 40
ABV: ~6,5 %
Koktid: 90 minuter

Malt:

5 kg pilsnermalt

Mäskades vid 67 °C i en timme

Humle:

10 g Azacca @ 90 min
20 g Azacca @ 20 min
30 g Azacca @ 5 min
40 g Azacca @ 0 min.

Jäst: Belgian Saison Yeast Blend WLP 568 (förkultur)

Övrigt: Jästnärsalt och protafloc tillsatt vid 20 minutersgivan.

fix1
5 kg krossad pilsnermalt. I påse. På spis.

fix2

fix3
pH-mysterium
fix6
Dripp dropp.
fix4
Life hack: Använd din gamla avlagda drinkshaker för att kyla lite vört snabbt under kranen för att kunna mäta preboil OG utan refraktometer
fix5
Preboil-OG
fix8
Äckligt skum
fix9
Hela kalaset innan kok.
fix7
Humlegivor och en trevlig chiliplanta
fix10
OG-mätning

 

 

4 reaktioner på ”Bryggdag: Speed Trial Saison/ Azaccason

  1. Den kommer att blir grym. Gjorde min första och fortfarande bästa Saison på den och Styrian Gold Jästen är riktigt trevlig men dock fick jag inte ner den till lägre än 1.010 trots tillsatt socker. Jag gick på rek att ”glömma bort hinken” och jäste den varmt 25-27grader. Dog efter två veckor men kom sedan igång och småputtrade i någon vecka. Totalt 11/2 mån.
    Har jäst ner Belle Saison i rumstemp till 1,004 på tre veckor men den är inte i närheten av trycket i smaken som WL har. Rek varmt och länge. Lycka till

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s