Prylar: Jäskyl

Inte nog med att jag igår beställde en pH-mätare, som en skänk från ovan hittade jag ett lågt kylskåp i källaren på mitt jobb som skulle slängas. Det är ett inte så gammalt Husqvarna-kylskåp och verkar funka. Jag kopplade in det med min universaltermostat UT-200. Ett problem verkar jag dock ha med skåpet; det verkar inte vilja gå under 5 °C. Detta är i sig inget stort problem, det är mest att kallkrash tar lite längre tid. lagan-kylskap-med-frysfack-a-vit__0162301_pe317432_s4

Jag ska försöka se om man kan justera kylskåpets termostat. Jag har ingen större lust att behöva fibbla med sladdarna inuti skåpet för att koppla förbi den inbyggda termostaten. Mvh Icke-elektriker.

För er som undrar vad en universaltermostat gör: Man kopplar in den mellan vägguttaget och kylskåpets elkabel, se bild nedan. Termostaten har en sensor som man lägger inne i kylskåpet (fasttejpad på jäshink med isolering om det är ölets temp man vill mäta). Man ställer in kylskåpet på maxeffekt. Man ställer in sitt temperaturspann. Till exempel: max 12,4 °C och minst 10,5°C. Vad universaltermostaten då gör är att den stryper strömmen till kylskåpet om det blir för kallt och låter strömmen vara på om det är för varmt. Detta gör att man kan ställa in temperaturer som ligger över kylskåpets normala temperaturintervall. Exempelvis kan man då ställa in temperaturen 17 °C för att hålla ner den initiala jäsningstemperaturen när man jäser en ale.

fix15
UT-200
fix14
Isolerad sensor

5 reaktioner på ”Prylar: Jäskyl

 1. Hur bra fungerar detta tycker du? blir det hyfsat jämn temperatur? Har köpt en UT300 till mitt kylskåp i ”bryggeriet” för jag tänkte ge mig på min första lager vid nästa bryggning. Hur stort spann bör man ställa in graderna på (1 grad, 2 grader?) och har det nån betydelse för hur väl det fungerar beroende på det?

  Gillad av 1 person

  1. Det funkar perfekt. Ställ in kylen på maximal kyla i kylskåpet. Jag brukar köra ett spann på 0,6 °C. Alltså vill jag ha 17 °C så ställer jag in ”PÅ” på 17,3 °C och ”AV” på 16,7 °C. Om det är för snävt intervall så kan kylskåpet slitas i onödan (t ex om du väler +/- 0,1 °C)

   Gilla

 2. Tackar! Nu får jag bara hoppas att högstadietyskan räcker får att förstå manualen men den verkar inte särskilt avancerad vid första anblicken iaf 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s