Bryggdag: Fatamigräna

Det har varit lite dåligt med bryggningar här hemma. Jag har inte haft tid och inte så mycket lust heller. Men plötsligt hände det; jag fick feeling.

Det som slutligen bryggdes var ett försök till en klon av en personlig favorit, Omnipollos Fatamorgana. Fatamorgana betyder tydligen hägring på flera olika språk.

Jag har bryggt ett försök till klon en gång tidigare (innan jag startade bloggen) och den klonen blev en god DIPA som inte alls smakade som Fatamorganan. Sedan dess har Omnipollo ”släppt” sitt recept på sin facebooksida. Det är dock inte mycket till recept att följa för de nämner inte kvantiteter av humlen, OG, FG eller några vattenbehandlingsdetaljer. Men de ger lite riktlinjer som man i alla fall kan försöka göra ett vettigt försök att sätta ihop ett recept av.

Som maltbas anger Fenok: ” 70 % pale ale, 10 % vetemalt, 10 % mältad och omältad havre och 10 % dextros”. Sockret ska tillsättas efter att högkreusen lagt sig. Jag ändrade lite i maltnotan. Dextros byter jag helt fräckt ut mot vanligt strösocker och jag bytte ut den mältade havren mot puffat vete för att hjälpa disigheten på traven.

De anger också att man ska sikta på IBU 60, men det är oklart om de menar bittergivan eller den slutgiltiga beskan i ölet. Jag är tveksam till att den totala beskan i ölet är 60 IBU, isåfall är det IBU uppmätt på laboratorium (dessa mätningar visar alltid att IBU är lägre i verkligheten än vad det beräknade IBU av ett bryggprogram visar). Jag valde i alla fall att lägga mig på en beräknad IBU av ungefär 100, Fatamorgana känns rejält besk när man dricker den.

Jag valde att inte vattenbehandla så sulfatigt som jag ibland gör på DIPA, det känns som att Fatamorganan har en ganska så fin rund kropp som kanske kan försvinna om man sulfatbehandlar för stramt.

Bryggdagen gick överlag bra. Jag gjorde en liten fuling och passade på att träffa en kompis på lunch under tiden jag mäskade. Mäskningen blev därför drygt två timmar lång och med ganska fallande temperatur på slutet, men det verkar ha gått fint.

Om ni undrar över min namnsättning av ölen så tyckte jag dels att det var ett sjukt bra namn och dels en av andledningarna till att jag bryggt så sällan på sistone, jag har haft ett ihållande sjok av migrän.

Min tolkning av receptet ser ut så här:

Fatamigräna
Volym i hink: 19 L
OG: 1.075 (utan sockret 1.062)
FG: 1.012 (?)
SRM: 5,5 (Gul)
IBU: 100
ABV: ~8 %

Kokades i 100 minuter.

Malt:
4,2 kg pale alemalt
0,6 kg vetemalt
0,6 kg strösocker
0,3 kg omältad havre
0,3 kg puffat vete

Mäskades i ca 2 timmar vid 66-67 °C

Humle:
25 g Columbus @ 90 min
20 g Centennial @ 45 min
40 g Citra @ 10 min
20 g Columbus @ 10 min
60 g Citra @ 0 min
40 g Centennial @ 0 min
20 g Columbus @ 0 min

30 g Columbus, 40 g Centennial och 100 g Citra som torrhumling

Jäst: 1 pkt rehydrerad Safale S-04

Övrigt: Jästnäring tillsatt sista kvarten i koket. (Ingen protafloc tillsatt). Vattenbehandlat med 2,5 g kalciumsulfat, 2,5 g magnesiumsulfat och 2,5 g magnesiumklorid.

fix1
En liten hutt med salter
fix2
Mäskning
fix3
En stor jävla nollminutersgiva
fix4
90, 45 , 10 och 0-minutersgivorna.

fix5

fix6
Humlegröd
fix7
Rehydrerar S-04 (aldrig använt tidigare)
Annons

23 reaktioner på ”Bryggdag: Fatamigräna

  1. Inte så värst djärvt 🙂
   När jag tillsatte jästen så var OG dessutom bara 1.062, och när det väl var dags för att tillsätta sockret så finns det ju mycket mer jäst för att ta hand om det.

   Gilla

 1. Sant! Har själv tröttnat på US05 då den flockulerar brutalt dåligt. Har inte möjlighet att kallkrasha vilket kan vara en bidragande orsak. Ska bli spännande att se hur det går med US04. Funderar på att testa den vid nästa bryggning

  Gilla

  1. Laggtid är tiden mellan tillsättning av jästen och tills dess att jäsningen kommer igång.

   Jag silar vörten genom ett durkslag jag köpt på IKEA. Kolla äldre bryggningar för bild på den 🙂

   Gilla

 2. Hej Jonas. Din sida är grym! Snygga bilder som man blir mkt inspirerad av! Vad menar du med kommentaren ovan:

  Inte så värst djärvt
  ”När jag tillsatte jästen så var OG dessutom bara 1.062, och när det väl var dags för att tillsätta sockret så finns det ju mycket mer jäst för att ta hand om det”

  Tillsatte du ej sockret i koket innan pitchning av jäst menar du? För denna jäste du bara ut en gång i ett och samma kärl? Ca tid för jäsning och temperatur?

  Vad hade du för undefärlig pre-boil volym? Noterat att du inte skriver denna volym i dina recept, men du kör biab va?

  //Med vänlig hälsning nybörjaren från Norrköping

  Gillad av 1 person

 3. Ja, sockret tillsatte jag som en tjock sockerlag efter att första kraftiga jäsningen lagt sig. Då kommer jäsningen igång igen, och den jäser ofta ut lite bättre.
  Jästes i rumstemp, pga hade ingen jäskyl just då.

  Preboil volym brukar jag ha tre-fyra liter mer än jag vill ha i hink.

  Jajemen jag kör alltid BIAB 🙂

  Tack för smicker 🙂

  Gilla

 4. Hej. Mycket informativt och bra reportage. Har inspirerats av din bryggning och har nu i helgen försökt mig på en klon av din klon på fatamigräna 😉
  En fråga om sockerlagen. Antar att den tömdes försiktigt i och lät jästen göra ”blandningen”?
  Sedan var min första provsmakning direkt efter kok väldigt besk men kanske rätar upp sig i o m sockerlag och torrhumling?
  //Jon

  Gillad av 1 person

 5. Skjuter en fråga till. Hur länge torrhumlade du? Fick humlen vara med genom resterande jäsning och kallkrasch fram till buteljering?

  Gilla

  1. Jag brukar torrhumla mellan 3-5 dagar. Ja när du krashar ölen så lägger sig humlen nere vid jästen i botten av kärlet, sen tappar jag över ölet till buteljering (eller numera fat).

   Gillad av 1 person

   1. Tacka för svar. Jag har hittills använt strumpa men kanske ska skippa den?. Den lär ju bli rätt hazy i vilket fall och om humlen sjunker vid kallkrash så lär det väl bli bra ändå?

    Gilla

  1. Du skriver att du använder ”Vattenbehandlat med 2,5 g kalciumsulfat, 2,5 g magnesiumsulfat och 2,5 g magnesiumklorid”
   enar du Kalciumklorid? hittar inte magnesiumklorid att beställa
   Tack på förhand

   Gilla

   1. Jag använde magnesiumklorid, för jag hade det hemma just då. Men bry dig inte om vad jag använde då utan gör en egen vattenbehandling mha tex bru n waters excelfil.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s