Det har varit lite dåligt med bryggningar här hemma. Jag har inte haft tid och inte så mycket lust heller. Men plötsligt hände det; jag fick feeling.
Det som slutligen bryggdes var ett försök till en klon av en personlig favorit, Omnipollos Fatamorgana. Fatamorgana betyder tydligen hägring på flera olika språk.
Jag har bryggt ett försök till klon en gång tidigare (innan jag startade bloggen) och den klonen blev en god DIPA som inte alls smakade som Fatamorganan. Sedan dess har Omnipollo ”släppt” sitt recept på sin facebooksida. Det är dock inte mycket till recept att följa för de nämner inte kvantiteter av humlen, OG, FG eller några vattenbehandlingsdetaljer. Men de ger lite riktlinjer som man i alla fall kan försöka göra ett vettigt försök att sätta ihop ett recept av.
Som maltbas anger Fenok: ” 70 % pale ale, 10 % vetemalt, 10 % mältad och omältad havre och 10 % dextros”. Sockret ska tillsättas efter att högkreusen lagt sig. Jag ändrade lite i maltnotan. Dextros byter jag helt fräckt ut mot vanligt strösocker och jag bytte ut den mältade havren mot puffat vete för att hjälpa disigheten på traven.
De anger också att man ska sikta på IBU 60, men det är oklart om de menar bittergivan eller den slutgiltiga beskan i ölet. Jag är tveksam till att den totala beskan i ölet är 60 IBU, isåfall är det IBU uppmätt på laboratorium (dessa mätningar visar alltid att IBU är lägre i verkligheten än vad det beräknade IBU av ett bryggprogram visar). Jag valde i alla fall att lägga mig på en beräknad IBU av ungefär 100, Fatamorgana känns rejält besk när man dricker den.
Jag valde att inte vattenbehandla så sulfatigt som jag ibland gör på DIPA, det känns som att Fatamorganan har en ganska så fin rund kropp som kanske kan försvinna om man sulfatbehandlar för stramt.
Bryggdagen gick överlag bra. Jag gjorde en liten fuling och passade på att träffa en kompis på lunch under tiden jag mäskade. Mäskningen blev därför drygt två timmar lång och med ganska fallande temperatur på slutet, men det verkar ha gått fint.
Om ni undrar över min namnsättning av ölen så tyckte jag dels att det var ett sjukt bra namn och dels en av andledningarna till att jag bryggt så sällan på sistone, jag har haft ett ihållande sjok av migrän.
Min tolkning av receptet ser ut så här:
Fatamigräna
Volym i hink: 19 L
OG: 1.075 (utan sockret 1.062)
FG: 1.012 (?)
SRM: 5,5 (Gul)
IBU: 100
ABV: ~8 %
Kokades i 100 minuter.
Malt:
4,2 kg pale alemalt
0,6 kg vetemalt
0,6 kg strösocker
0,3 kg omältad havre
0,3 kg puffat vete
Mäskades i ca 2 timmar vid 66-67 °C
Humle:
25 g Columbus @ 90 min
20 g Centennial @ 45 min
40 g Citra @ 10 min
20 g Columbus @ 10 min
60 g Citra @ 0 min
40 g Centennial @ 0 min
20 g Columbus @ 0 min
30 g Columbus, 40 g Centennial och 100 g Citra som torrhumling
Jäst: 1 pkt rehydrerad Safale S-04
Övrigt: Jästnäring tillsatt sista kvarten i koket. (Ingen protafloc tillsatt). Vattenbehandlat med 2,5 g kalciumsulfat, 2,5 g magnesiumsulfat och 2,5 g magnesiumklorid.






Ett enda paket S04 va djärvt. Kom jäsningen igång bra?
GillaGilla
Inte så värst djärvt 🙂
När jag tillsatte jästen så var OG dessutom bara 1.062, och när det väl var dags för att tillsätta sockret så finns det ju mycket mer jäst för att ta hand om det.
GillaGilla
Sant! Har själv tröttnat på US05 då den flockulerar brutalt dåligt. Har inte möjlighet att kallkrasha vilket kan vara en bidragande orsak. Ska bli spännande att se hur det går med US04. Funderar på att testa den vid nästa bryggning
GillaGilla
WLP007 Dry english ale är också ett bra alternativ. Flockar som keso typ 🙂
GillaGilla
Testa M44 US West Coast. Flockulerar bra och väldigt ren i smaken. Lyfter fram humlen bättre än US05 tycker jag. Jag har kör bara med den för standard IPA/DIPA.
GillaGilla
Ja den har jag testat. Gillade den inte supermycket. Främst för att den hade så jäkla lång laggtid.
GillaGilla
Laggtid? Hur filtrerar du förresten bort så mycket pellets. Tycker att det stockar igen min saftsil något jävulskt.
GillaGilla
Laggtid är tiden mellan tillsättning av jästen och tills dess att jäsningen kommer igång.
Jag silar vörten genom ett durkslag jag köpt på IKEA. Kolla äldre bryggningar för bild på den 🙂
GillaGilla
Hej Jonas. Din sida är grym! Snygga bilder som man blir mkt inspirerad av! Vad menar du med kommentaren ovan:
Inte så värst djärvt
”När jag tillsatte jästen så var OG dessutom bara 1.062, och när det väl var dags för att tillsätta sockret så finns det ju mycket mer jäst för att ta hand om det”
Tillsatte du ej sockret i koket innan pitchning av jäst menar du? För denna jäste du bara ut en gång i ett och samma kärl? Ca tid för jäsning och temperatur?
Vad hade du för undefärlig pre-boil volym? Noterat att du inte skriver denna volym i dina recept, men du kör biab va?
//Med vänlig hälsning nybörjaren från Norrköping
GillaGillad av 1 person
Ja, sockret tillsatte jag som en tjock sockerlag efter att första kraftiga jäsningen lagt sig. Då kommer jäsningen igång igen, och den jäser ofta ut lite bättre.
Jästes i rumstemp, pga hade ingen jäskyl just då.
Preboil volym brukar jag ha tre-fyra liter mer än jag vill ha i hink.
Jajemen jag kör alltid BIAB 🙂
Tack för smicker 🙂
GillaGilla
Hej. Mycket informativt och bra reportage. Har inspirerats av din bryggning och har nu i helgen försökt mig på en klon av din klon på fatamigräna 😉
En fråga om sockerlagen. Antar att den tömdes försiktigt i och lät jästen göra ”blandningen”?
Sedan var min första provsmakning direkt efter kok väldigt besk men kanske rätar upp sig i o m sockerlag och torrhumling?
//Jon
GillaGillad av 1 person
Hej!
Jag brukar hälla sockerlagen i en buteljeringshinka och tappa över ölet i sockerlagen så blandar det sig själv.
GillaGilla
Skjuter en fråga till. Hur länge torrhumlade du? Fick humlen vara med genom resterande jäsning och kallkrasch fram till buteljering?
GillaGilla
Jag brukar torrhumla mellan 3-5 dagar. Ja när du krashar ölen så lägger sig humlen nere vid jästen i botten av kärlet, sen tappar jag över ölet till buteljering (eller numera fat).
GillaGillad av 1 person
Tacka för svar. Jag har hittills använt strumpa men kanske ska skippa den?. Den lär ju bli rätt hazy i vilket fall och om humlen sjunker vid kallkrash så lär det väl bli bra ändå?
GillaGilla
Jag hatar humlestrumpor men smaken är som baken 🙂
GillaGilla
Grymt jobbat med receptet. Hur smakade det? exakt när hade du i sockret. Total nybörjare här 🙂
GillaGillad av 1 person
Hej!
Provsmakningen finns länkad här i inlägget.
HBär är en länk annars: https://lillalugnets.se/2016/05/29/provsmakning-fatamigrana/
GillaGillad av 1 person
Du skriver att du använder ”Vattenbehandlat med 2,5 g kalciumsulfat, 2,5 g magnesiumsulfat och 2,5 g magnesiumklorid”
enar du Kalciumklorid? hittar inte magnesiumklorid att beställa
Tack på förhand
GillaGilla
Jag använde magnesiumklorid, för jag hade det hemma just då. Men bry dig inte om vad jag använde då utan gör en egen vattenbehandling mha tex bru n waters excelfil.
GillaGilla
Tack för receptet! Precis slängt i sockret, ser riktigt fint ut. Hur länge torrhumlade du?
GillaGilla
Hur mycket vätska hade du när du började vört koket?
GillaGilla