Provsmakning: Dr Brun

Man kan tycka att det är hög tid att utvärdera Dr Brun, min amerikanska brown ale. Problemet med denna har varit att det tagit ovanligt lång tid att få kolsyra i den. US-05 använder jag ofta som jäst och då brukar jag ha kolsyra inom ett par dagar, men denna gång tog det drygt tre veckor innan den var tillräckligt karbonerad. Vad detta beror på är för mig en gåta. Jag kolsyrejäste en annan batch samtidigt som jäst med WLP090 och den fick tillräcklig kolsyra efter mindre än en vecka. De stod på samma ställe och hade ungefär samma förutsättningar, så det är väldigt konstigt. Nåväl, efter en tids väntan så är det i alla fall dags att få slörpa i sig.

Den gode doktorn hälls upp med ett väldigt försiktigt skum som lägger sig fort. Skummet lämnar inga rester alls på glaskanten när det sjunker undan, och kvar blir bara en liten vit ring runt glaskanten för att påminna om att det här faktiskt fanns lite skum. Färgen är djup koppar mot brun. I ljuset är den närmast röd. Fin i glaset!

Doften är torkad frukt och lite mörkt socker och en aning av mynta. Liten humledoft kan kännas. Jag tror det är centennialen som kommer igenom.

Smaken är först ganska humlefrisk men efter en liten stund känner man maltigheten.  Kolsyran är försiktig, nästan väl försiktig men ändå godkänd. God och lättdrucken och känns mer som en vårig öl än en vintervärmare. Denna kommer bryggas igen.

fix3fix2fix1

2 reaktioner på ”Provsmakning: Dr Brun

  1. tack för en bra blogg. Du är just nu min ”go to” blogg när jag letar recept och inspiration. Jag har en IPA inspirerad av din Ingvar och nu tänkte jag försöka mig på en Dr Brun. tack för bra beskrivningar av smakprovningarna och vackra bilder. Keep up the good work!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s