Bryggdag: West Coast Equinox

Det har blivit dags att testa en för mig ny humlesort: Equinox. Den började säljas förra året, men jag har aldrig sett att någon leverantör haft den i lager förrän nu. Den har ganska hög alfasyra, runt 14 %, och smaken beskrivs som ”dank”.

Smaken ”dank” är svåröversatt på svenska och är som jag förstått från början en term man använt om marijuana och hasch. Vad jag förstått kan denna smak också beskrivas som kåda, tallbarr och till viss del även lite citrus. Som exempel på andra humlesorter som beskrivs som ”dank” ges  Columbus, Chinook, Centennial och även Simcoe, även om folk verkar oense om hurvida just simcoe är tillräckligt dankig för att var dank. Dankig eller ej, det känns som att det här finns ett behov att kunna beskriva smaken utan att behöva referera till olagliga substanser.

Nog om detta!

Jag bestämde mig för att göra en west coast IPA, dvs en ljus och torr och välhumlad sak. Jag ville göra den extra ljus och funderade först på att anväda stora delar pilsnermalt men kom sedan på att jag kan använda uteslutande ”extra pale ale”-malt, som ger samma färg som motsvarande mängd pilsnermalt. Till mina 20 liter blev det 6 kg malt.

Jag beslöt mig för att köra columbus som bittergiva, för jag älskar vresigheten i beskan den ger, kombinerat med  centennial och såklart en jäkla massa equinox på slutet av koktiden.

Jag har inte bestämt mig om jag ska torrhumla bara med equinox eller om kompisarna får hänga med där också. Den som lever får se.

Gårdagens IPA-bryggning är också min personliga debut för användandet av jästen WLP007 ”Dry English Ale” som ju är mångas favoritjäst i dessa sammanhang. Den ska ge utjäsningen 75 %, men jag vill ju gärna ha lite mer för att mina OG 1.062 ska gå ner till 1.010-isch. Jag mäskade därför i runt 65 °C för att få mer lättuggat socker åt jästen.

Själva bryggningen i sig gick OK, men jag trodde det var en bra idé att buteljera 20 liter wit samtidigt. Köket var fullt av hinkar, olika kastruller, slangar, påsar med malt och salter och en oändlig massa tomglas. Detta fick mig på extremt dåligt humör då jag hatar att flaska, och även ogillar att diska. Jag var flera gånger nära på att ge upp och bara gå hemifrån, men som den tappre bryggare jag är så höll jag ut.

Kvällens lågvattenmärke kom dock långt efter det att flaskningen var gjord. När jag skulle laka ur min BIAB-påse lyckades jag med den tveksamma bedriften att hälla cirka 5 liter 80-gradigt vatten över mitt högra ben och hela köksgolvet. Så det var bara att lägga sig på alla fyra och torka upp. Humöret var således på topp under hela bryggdagen.

Receptet:

West Coast Equinox
Volym: 21 L i jäshinken
OG. 1.063
FG 1.011
SRM: 4 (gul)
ABV: 6,8 %
IBU: 100

Kokades i en timme

Malt:
6 kg Extra pale ale

Mäskades i en timme vid 64-65 °C

Humle:
30 g Columbus @ 60 min
20 g Columbus @ 30 min
50 g Equinox @ 10 min
50 g Centennial @ 5 min
70 g Equinox @ 0 min
Torrhumling med 80 g Equinox , 50 g Centennial och 30 g Columbus

Jäst: WLP007 Dry English Ale

Övrigt: Whirfloc och jästnärsalt tillsatt en kvart innan kokslut. Vattenbehandlat med 9 g kalciumsulfat, 4 g magnesiumsulfat,  2,5 g Kalciumklorid och 2 g bikarbonat.

fix6

fix1
Sulfater.
fix2
Hatmoment
fix3
Tumstocken är perfekt när man brygger i 36-litergrytan. 1cm = 1 liter.

fix4fix8

fix5
Premiär för den rövfula termometern.
fix7
Brun, ful equinoxhumle
fix9
Hävertade över ölen efter nedkylning till jäskärlet. Känns som att det ger bra syresättning åt den när den får rinna ner sakta och gå genom silen.

7 reaktioner på ”Bryggdag: West Coast Equinox

 1. Godag!
  Hoppas att du inte blev helt sänkt av strulig bryggdag. Har några frågor om du har tid.

  1. Det ser ut som att du använder ”Kjells” induktion. Orkar den verkligen rullande kok?

  2. Stockar inte din hävert igen när du tappar över till jäskärlet? Har du provat med kottar och är det isåfall någon skillnad i flöde?

  MVH

  Mattias

  Gilla

  1. Hej!
   Ja jag fick rullande kok på effekt 8 av 10 på de 24 liter som koket. Tips om man har problem med rullande kok är annars att isolera grytan med tex ett gammalt liggunderlag eller dylikt.

   Häverten kloggade inte igen för jag tog av den lilla ”hatten” i botten av häverten som ska hindra att stora partiklar kommer in. Detta gjorde så att humleböset kunde åka genom häverten. Jag lät ju slangen ligga i min sil sen så humlen fastnade ändå där.

   Gilla

   1. Du e en grym förebild 👑🍻
    Såg oppigård släpper denna humle på fat också 👊
    Ska testa denna senare kingen

    Gillad av 1 person

 2. Ikväll ska jag kolsyra West Coast Equinox 19 liter!
  Haft oturen med dom 2 sista jag lagt på fat , för lite kolsyra.
  Så ikväll gäller det att rulla fatet så länge jag kolsyrar det och håller det kallt över natten .

  HAr du nått bra tipp kingen ang mitt problem ?

  Gillad av 1 person

 3. Hur blev slutresultatet på denna öl??
  Har en påse equinox jag måste använda till något.
  Helst en Apa/Ipa.

  Gilla

  1. Jag trodde jag lagt ut en provsmakning och utvärdering av denna men det verkar inte så, för jag hittar den inte. Jo den blev ganska bra. Inget att gå man ur huse för men en habil IPA som var dankig och bra. Kanske i torraste laget om jag minns rätt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s