Prylar: Thermapen

Tänkte utöka kategorierna här på bloggen med en ”Pryl”-kategori. Ölbryggning är ju verkligen ett Mekka för prylgalna. Dessvärre har även jag sådana tendenser.

Jag har länge tänkt köpa en ny termometer. Jag köpte ganska tidigt en digital termometer från Kjell & co som var helt galet dålig. Jag isolerade givaren med krympslang men den ballade ur likväl. Den verkade dessutom visa 5 °C fel!

På sin blogg har Lindh en grundlig genomgång av termometrar där han kommer fram till att en proffstermometer som Greisingers är bäst. Jag tycker dock det verkar vara ett jäkla meck att behöva köpa nya tråd och spetsgivare allt eftersom, det känns inte som någonting jag kommer orka hålla på med. Många har däremot sagt att Thermapen är ett bra alternativ som är hållbart och inte kostar skjortan. De säljs inte (till vettiga priser) i Sverige så ebay är det billigaste alternativet. Orginalfärgerna är dock ganska dyra där med ( ca 50 pund), men ibland har de utgående färger som de säljer billigare. Jag slog därför till på en monstruöst ful variant med eldflammor på!

$_1

I helgen ska jag testa den i bryggning för första gången, men den verkar verkligen lovande. Den är kalibrerad när man får den, men den går även att återkalibrera om det skulle behövas. Den är extremt snabb på att mäta och ger en upplösning på 0,1 °C. Jag har än så länge bara testat den på nybryggt kaffe och sen doppa den i kallat vatten för att sen gå tillbaks till varmt kaffe igen. Den stabiliserar sig extremt snabbt.

3 reaktioner på ”Prylar: Thermapen

 1. Är det inte bökigt med denna termometer om man vill ha den i mäsken under längre tid? Tänker i jämförelse med att ha en trådsensor?

  Gilla

  1. Jo det är det ju såklart. Men i och med att den är så snabb så är det inget problem. Det är bara att sticka ner i mäsken och mäta.

   Gilla

 2. Har en sån, är riktigt nöjd. Har dock inga coola flames på min :).
  Den är extremt snabb och mycket enkel att ha att gör med vid mäskning.

  Har även den vid matlagning och är mer än nöjd även där.

  Det jag hade önskat: Bakgrundsbelysning. Kanske en slags ögla att ha runt handeleden.

  Jag har fått kalibrera om alla mina saker på grund av den. STC 100 var off ca 3-4 grader osv.

  Bra köp, du kommer bli nöjd

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s