Bryggdag: Wit Patrask

Så var det dags för min första wit! Jag har inte bryggt mycket belgiskt alls, men en och annan saison har ju klämts in. En wit känns som en bra och läskande vardagsöl som inte är så stark. Dessutom är det kul att testa att brygga med lite kryddor!

När man brygger wit ska man använda korianderfrön och citruszest, i mitt fall apelsin. Ett jäkla meck att inte få med massa av det vita köttet när man tar zesten. Jag använde en vass potatisskalare och ”filéade” sen remsorna med en (annan) vass kniv.

När man läser på om dessa tillsatser är det allmänna rådet ”less is more”. Jag bestämde mig efter inrådan av witproffset Jacob att köra ca 11 g korianderfrön och ca 30 g apelsinzest till mina 20 liter Wit. Bryggdagen fortlöpte utan större incidenter och jag börjar verkligen trimma in bryggtiden. Från att jag slår på induktionshällen för att värma mäskvattnet till att jag är diskad och klar tar det numera bara 4 timmar.

En sak som slog mig när jag väntade på uppkok är hur äcklig vörten ser ut. En gråblaskig vätska som ser ut som regnvattnet i en pöl eller bättre begagnat diskvatten. Nåväl, jag hoppas att smaken är desto bättre!

Receptet kommer här:

Wit Patrask

Volym i hink : 20 l
OG: 1.043
FG: 1.011
Beräknad ABV: 4,3 %
IBU: 16
Färg: 3 SRM (ljusgul)

Kokade i en timme

Malt:
2 kg pilsnermalt
1,5 kg puffat vete
350 g vetemalt
300 g havregryn

Mäskades i en timme vid 67 °C

Humle:
35 g Saaz @ 60 min
15 g Saaz @ 0 min

Jäst: 1 paket rehydrerad Mangrove Jack´s Belgian Wit

Övrigt: 11 g krossade korianderfrön och 30 g apelsinzest tillsatt vid kokslut. Vattenbehandlat med 3 g magnesiumsulfat och 3 g kalciumklorid. Protafloc tillsatt vid femton minuter innan kokslut.fix6fix1

fix4
Korianderfrön

fix2

fix11
Äckligt skum uppsamlat innan uppkok

fix5

fix12
Ser ut som ett lab i köket
fix8
Regnvattenmäsk
fix9
Ordentligt tvärdrag idag.
fix7
Öppnade påsen för att skölja malten en gång till.

fix3fix14

fix13
Massa bös
fix10
60-minutersgivan

6 reaktioner på ”Bryggdag: Wit Patrask

 1. Schysst med wit! Men hur kom du upp i så högt OG med så lite malt, puffat vete är väl inte mältat och borde inte ge nått sockerbidrag? Återkom gärna om du känner av koriandern, jag använder runt 25g till 25 liter (men kan nog bero på vilken koriander & hur färsk). Trevlig blogg! Joakim

  Gilla

  1. Tack!

   Puffat vete är ju värmebehandlat omältat vete för att man ska kunna få ut förjäsbart socker ur det utan att behöva ”förklistra” det. Så har jag förstått det 🙂

   Jag ska återkomma med korianderutlåtande.

   Gilla

 2. Du har säkert rätt och ditt förhållandevis höga OG visar ju på att puffat vete ger socker! Har också läst det men trodde inte det skulle ge ett så pass betydande sockerbidrag. J

  Gilla

 3. Har du provsmakat ännu?
  Jag har inte testat den jästen än, men är nyfiken då jag brukar brygga ett par wit om året på WLP400.
  Det känns spontant som du hade extremt mycket apelsinskal i, hur blev det?

  Gilla

  1. Jag flaskade den igår. Den smakar friskt, får se om det var i överkant. Men så mycket apelsinskal är det inte om man jämför med recept man hittar? Har jämfört med de böcker jag har och även recept jag hittat på nätet. Men jag är ju som sagt witnovis så det är inte alls omöjligt att du har rätt 🙂 Ordentlig provsmakning blir nästa vecka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s