Provsmakning: Skånerost Havre Imperial Stout

Det var med viss tvekan jag öppnade en flaska av min senaste impstout. Jag testade denna redan för två veckor sedan och då var den en riktigt spretig jävel. Den var ganska kärv och spritig i smaken, så jag tänkte att den skulle få stå till sig nån månad till innan jag testade igen. Men så blev jag ändå sugen på att utvärdera den på bloggen och fotografera den så att man kan följa med vad som händer. Därför kylde jag igår en flaska för dagens utvärdering.

Jag valde efter mycket om och men att tillsätta kaffet ”kallmäskat”, det vill säga att jag lät kaffet ligga och dra i kallt vatten i kylskåpet ett dygn för att sen filtrera det genom ett melittafilter och tillsättas innan buteljeringen. Detta ska göra att kaffesmaken blir mindre kärv, om detta nu är något man vill uppnå.

Stouten hälls upp med ett halvtjockt beige skum. Skummet lägger sig sakta och lämnar inga spår på glaset. Färgen är helt svart och inget ljus släpper igenom, ens på sidorna.

Doften är rostat kaffe och lite sotig. En lite syrlig rostad doft känns också.

När man tar första klunken så känner jag inte igen ölet; så här smakade inte alls för två veckor sedan. Spretig- och spritigheten är borta! Istället är det en ganska mjuk kaffesmak som blandas med lite kola och lite choklad. Inte speciellt söt. Vätskan är ganska tjock och kolsyran är låg. Jag hade kanske önskat kraftigare smak, så att det blev en riktig värmare så här i februari, men istället har jag fått en ganska hinkbar impstout som är lite lågmäld och nätt.

Väldigt god redan! Jag tror fortfarande att den blir ännu bättre av lagring så att smakerna riktigt smälter ihop men frågan är ju om den kommer vara så länge.

fix1fix3fix2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s