Bryggdag: Dr Brun (American Brown Ale)

Min allra första bryggning skedde i början av september 2014. Det var ett extrakt-kit från Bryggeributiken här i Majorna och det som bryggdes var en Brown Ale. För att vara första brygden så var jag nöjd och jag drack glatt upp de 10 liter som blev produkten, och jag började direkt försöka förstå hur man bryggde en IPA (vilket jag trodde var extremt svårt).

Sedan dess har det blivit ungefär 40 bryggningar, men jag har ibland tänkt att jag borde brygga en ny Brown Ale, och här är vi alltså.

Jag läste runt i mina ölböcker efter brunölsrecept och hade väl en hyfsad skiss när jag gick till bryggeributiken för att köpa malt. Där tipsade Magnus och Jacob mig om ”Janets Brown Ale” som tydligen skulle vara fantastisk. Det är det receptet jag snott rakt av. Humleschemat kom jag bara ihåg hyfsat, men det ska nog bli bra.

Jag bryggde återigen i min lilla patinakastrull (20 L) och får då en batch på 12,5 L vilket är ganska bra för att pröva nya recept. Det är så jäkla skönt att tiden för uppvärmning av mäskvatten och väntetiden på uppkok är så kort. Och man får brygga oftare!

Receptet blev så här:

Dr Brun

Volym i hink : 12,5 l
OG: 1.058
FG: 1.014
Beräknad ABV: 5,8 %
IBU:65
Färg: 22 SRM (brun)

Kokade i en timme

Malt:
2,9 kg Pale Ale
0,3 kg Carapils
0,3 kg Crystal 40 L
0,25 kg vetemalt
0,15 kg chokladmalt

Mäskades i en timme vid 67 °C

Humle:
25 g Northern Brewer @ 60 min
20 g Northern Brewer @ 15 min
15 g Cascade @ 15 min
25 g Cascade @ 5 min
25 g Cascade @ 0 min
35 g Centennial @ 0 min

Jäst: 1 paket rehydrerad US-05

Övrigt: Vattenbehandlat med 1 g kalciumsulfat, 3 g magnesiumsulfat 2 g kalciumklorid och ett halvt gram kalciumkarbonat, allt tillsatt i mäskvattnet. Protafloc tillsatt vid femtonminutersgivan.fix1fix5fix2fix7

fix6
Bryggporr
fix3
Bryggarporr
fix8
Full kastrull vid mashout

fix10

fix11
Blev ett ganska kraftigt kok
fix4
saltlista på födelsedagskuvert från farmor o farfar.
fix9
Det gick inte att få på locket vid mashout
fix12
Precis vid flamout så såg man lite humle
fix13
Kylvattnet och lilla handsken
fix14
Dagens hemliga jäst presenteras i en krukväxt
fix15
Rehydrering av den hemliga jästen

 

2 reaktioner på ”Bryggdag: Dr Brun (American Brown Ale)

  1. Hahah…så sjukt. Jag bryggde exakt denna strax före jul med exakt samma ABV som du, 5,8%. Den är verkligen kalasgod. Ursprungsreceptet tror jag ger ett ABV på över 7% vilket jag ska satsa på till nästa gång.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s