Min allra första bryggning skedde i början av september 2014. Det var ett extrakt-kit från Bryggeributiken här i Majorna och det som bryggdes var en Brown Ale. För att vara första brygden så var jag nöjd och jag drack glatt upp de 10 liter som blev produkten, och jag började direkt försöka förstå hur man bryggde en IPA (vilket jag trodde var extremt svårt).
Sedan dess har det blivit ungefär 40 bryggningar, men jag har ibland tänkt att jag borde brygga en ny Brown Ale, och här är vi alltså.
Jag läste runt i mina ölböcker efter brunölsrecept och hade väl en hyfsad skiss när jag gick till bryggeributiken för att köpa malt. Där tipsade Magnus och Jacob mig om ”Janets Brown Ale” som tydligen skulle vara fantastisk. Det är det receptet jag snott rakt av. Humleschemat kom jag bara ihåg hyfsat, men det ska nog bli bra.
Jag bryggde återigen i min lilla patinakastrull (20 L) och får då en batch på 12,5 L vilket är ganska bra för att pröva nya recept. Det är så jäkla skönt att tiden för uppvärmning av mäskvatten och väntetiden på uppkok är så kort. Och man får brygga oftare!
Receptet blev så här:
Dr Brun
Volym i hink : 12,5 l
OG: 1.058
FG: 1.014
Beräknad ABV: 5,8 %
IBU:65
Färg: 22 SRM (brun)
Kokade i en timme
Malt:
2,9 kg Pale Ale
0,3 kg Carapils
0,3 kg Crystal 40 L
0,25 kg vetemalt
0,15 kg chokladmalt
Mäskades i en timme vid 67 °C
Humle:
25 g Northern Brewer @ 60 min
20 g Northern Brewer @ 15 min
15 g Cascade @ 15 min
25 g Cascade @ 5 min
25 g Cascade @ 0 min
35 g Centennial @ 0 min
Jäst: 1 paket rehydrerad US-05
Övrigt: Vattenbehandlat med 1 g kalciumsulfat, 3 g magnesiumsulfat 2 g kalciumklorid och ett halvt gram kalciumkarbonat, allt tillsatt i mäskvattnet. Protafloc tillsatt vid femtonminutersgivan.










Hahah…så sjukt. Jag bryggde exakt denna strax före jul med exakt samma ABV som du, 5,8%. Den är verkligen kalasgod. Ursprungsreceptet tror jag ger ett ABV på över 7% vilket jag ska satsa på till nästa gång.
GillaGillad av 1 person