Bryggdag: People Pale Ale – Halv Nelson

Då jag åkt på någon slags superinfluensa var jag helt utslagen i helgen och den planerade folkölsbryggningen blev inte av. Idag när jag sjukanmäld från jobbet började få extremt tråkigt här hemma så drog jag igång bryggningen.

Detta är en variant av samma öl jag bryggt förr, People pale ale, som jag bryggde förra våren. Den blev en smarrig folkölsAPA/sessionIPA så jag har länge tänkt göra den igen. I min hembrygdsamling finns dessutom bara impsout och DIPA just nu, och det är ju inte så lätta pjäser. Jag behöver helt enkelt en bra bruksöl utan att tumma på smaken.

Förra gången körde jag med Chinook/Cascade/Amarillo men denna gång har jag bytt ut dessa mot en påse Nelson Sauvin och lite slattar Cascade och Centennial. Eftersom det är till största delen Nelson Sauvin så kom jag på det väldigt käcka namnet ”Halv Nelson”.

Ett problem med att bygga svagare öl är att få lite kropp så att den inte upplevs blaskig. Jag mäskade därför i 70 °C och hoppas att detta ska ge fyllighet tillsammans med en stor andel karamellmalt (~15 %)

Jag orkade inte vattenbehandla idag, så jag tog en skopa av den gamla pH 5.2-stabilisatorn jag hade stående.

Tyvärr var den enda alejäst jag hade hemma San Diego Super WLP090, vilken jag verkligen gillar, men den har väldigt hög utjäsning. Så för folkölssyfte torde den vara ett dumt val. Well well, vi får se!

Receptet kommer här:

People Pale Ale – Halv Nelson

Volym i hink : 12,5 l
OG: 1.043
FG: 1.014
Beräknad ABV: 3,8 %
IBU:50
Färg: 7 SRM

Kokade i ungefär en timme.

Malt:
1,5 kg Pale Ale
0,9 kg Münich
0,4 kg Crystal 10 L

Mäskades i en timme vid 70°C

Humle:
20 g Nelson Sauvin @ 20 min före kokslut
10 g Cascade @ 10 min
20 g Nelson Sauvin @ 5 min
25 g Cascade @ 5 min
25 g Nelson Sauvin @ 0 min
25 g Centennial @ 0 min
35 g Nelson Sauvin torrhumle

Jäst: San Diego Super WLP090

fix1fix5fix2

fix4
För mashout så kokte jag ett par liter vatten och tillsatte i mäsken. Lifehack som gör ens liv bättre.

fix8fix7

fix6
Pga trasig fläkt kör jag enligt den gamla ventilationskonsten. TD = tvärdrag
fix3
Förkultiverad San Diego Super
fix11
Lite högt OG….
fix12
Spädde i hinken och fick ett bättre.

fix10fix9

En reaktion på ”Bryggdag: People Pale Ale – Halv Nelson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s