Provsmakning: DIPA

Det är dags att utvärdera årets första DIPA!

Ölen hälls upp med ett fint, nästan krämigt, vitt skum som sakta lägger sig. När man dricker ur glaset lämnar skummet en del rester på glaset. Färgen är orange mot det guldfärgade. Snygg!

När man för näsan mot glaskanten slår de tropiska frukterna emot en. Det doftar apelsin, grape, ananas och aprikos. En doft som påminner om jordgubbsylt kan också märkas efter fruktbomben. Alkoholen märks lite i doften. Jag trodde att Columbushumlen skulle ge mig tallbarr i doften också men det märker jag inte av.

Vätskan är medelfyllig, havregrynen hjälper nog till att få lite tjockare vätska här.
Kolsyran är ganska försiktig. Hade nog önskat lite mer kolsyra, men jag var väldigt restriktiv vid flaskjäsningen av denna eftersom min förra IPA blev kolsyrad i överkant.

När jag smakar på DIPAn så känner man i alla fall igen sin Columbus. Häftig beska av den kärvare sorten. Jag älskar´t. Sen kommer de tropiska frukterna igen även i smaken, superfruktigt! Antagligen hjälper Vermontjästen till här. Lite citronpastiller och apelsinmarmelad kan också kännas.  En svag sötma finns också, vilket jag inte är odelat positiv till. Jag borde kanske kört lite socker i maltnotan och för att torra ut den här. Vermontjästen jäste inte ut riktigt lika långt som jag hoppats heller, den stannade på FG 1.013. Jag vet inte om det var handhavandefel eller om den helt enkelt inte har samma utjäsning som US-05 (som jag använder oftast). Jag jäste lågt i början och ställde den i rumstemp efter 4 dagar ungefär enligt vad jag läst på internetz.

Som mitt första, helt egenkomponerade DIPA-recept är jag väldigt nöjd. Hade man blivit serverad den här på krogen hade jag tyckt den var fantastisk, men när man kan få IPA så här färsk så vet jag att den hade kunnat vara snäppet vassare! Ett torrare avslut hade satt pricken över i.

fix1fix2

 

6 reaktioner på ”Provsmakning: DIPA

 1. Hej!
  Har också utgått från ditt recept till denna! Det känns fantastiskt att få använda 300 gram humle till en och samma batch måste jag säga 🙂
  Jag har inte riktigt samma setup som du, har en 15 liter gryta och så siktar på att få ut 9-10 liter i jäshinken. Tänkte bara höra hur mycket vatten du mäskade med och ungefär hur mycket du hade vid start av koket (om jag ska försöka skala något till min bryggning).
  Tänkte använda Mangrove Jack’s M44 torrjäst också istället för Vermont.

  Hade du gjort något speciellt annorlunda med detta receptet till nästa gång? Ser fram emot att testa det, tack för inspiration!

  MVH
  Jens

  Gilla

  1. Jag räknar grovt så här: Antal liter jag vill få i hink + någon liter förlust i grytan (trub) + 1 liter per kg malt och 2 liter bortkok. Så om jag vill ha ut 10 l och har säg 3 kg malt så blir det typ 16-17 l. Men om man kör maxibiab behöver du ju justera detta. Då behöver du ju inte lika mycket vatten från början.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s