Bryggdag: Skånerost Havre Imperial Stout

Jag har länge tänkt att göra en impstout med kaffe i. Min förra impstout blev jag väldigt nöjd med och det är det receptet jag utgått ifrån. Jag har ökat andelen havre och struntat helt i rågflingorna. P.g.a. rådande humlebrist har jag bytt ut Centennial mot Cascade i humlegivorna. Min förhoppning är att det ska bli en fyllig och inte för söt stout med mycket kaffetoner.

När primärjäsningen är över tänker jag tillsätta 5 dl starkt kaffe. Jag har aldrig tillsatt kaffe i öl förr, och har läst att många gör s.k. ”kallmäskning” av kaffet. Det kommer jag strunta i.

Bryggningen gick ganska smärtfritt förutom att min köksfläkt har lagt av helt. Detta bidrog till att det bildades kondens i hela köket och det luktade vört långt ut i trapphuset.

Hur som haver, här kommer receptet:

Skånerost Havre Imperial Stout

Volym ( i hink): 15 L
OG: 1.082
FG: 1.018
Färg: 55 SRM (Svart)
IBU: 75
Beräknad abv: 8,5 %

Malt:
5 kg pale ale
0,5 kg havregryn
0,3 kg Crystal 120 L
0,25 kg chokladmalt
0,25 kg svartmalt
0,2 kg rostat korn

Mäskades en dryg timme vid 65 °C

Humle:

25 g Chinook @ 60 min
15 g Chinook @ 30 min
20 g Cascade @ 15 min
20 g Cascade @ 5 min

Jäst: 1 pkt Nottingham alejäst

Övrigt: Jästnärsalt och whirlfloc tillsatt 15 minuter innan kokslut
Vattenbehandlat med 2 g magnesiumsulfat 1 g kalciumklorid och 2 g kalciumkarbonat.
5 dl kaffe ska tillsättas i sekundären

fix5fix2

fix1fix3

fix6
Livräddarna vid klämning

fix8Humlegivorna

fix10
Koket
fix9
En del kondens

fix7fix4

 

11 reaktioner på ”Bryggdag: Skånerost Havre Imperial Stout

 1. Detta verkar intressant. Det är ju spännade att följa en bryggning, där någon faktiskt använder receptet, och senare beskriver resultatet. Sådant inspirerar Din ”Nebudchanezzarklon” fick mig att göra en sådan IPA (med lite annorlunda bitterhumlegiva) vid min allra första helmaltsbryggning, och det var även pemiär för användandet av mitt nya bryggverk ”The Grainfather” Det blev en helt O.K. IPA, som kan förbättras vid senare försök. En Stout enligt detta recept vore kl att testa, jag funderar dock på att tillsätta kakaopulver istället för kaffe, och kanske öka andelen rostat korn något.

  Gillad av 1 person

 2. Hej Roligt att du ger dig på en Stout. Jag har gjorde min första strax före jul och upptäckte en del saker. Då du har gjort en stout tidigare så kanske du redan vet detta.
  Ett paket jäst lät lite till den alkoholhalten. Vi hade i fyra paket! Stressad jäst kan ju ge trista estrar som du vill undvika. Sedan har jag hört att kakaopulver inte är något att rekommendera. Ska tydligen bara ge en tråkig bitterhet. Satsa istället på Cocanibs http://www.superfruit.com/raw-cacao-nibs-200g–eu-eko-p-90-c-154.aspx (finns i bra hälsokostbutiker). 200g ger bra smak till 10l. Vidare ska man även undvika att använda mer än 5%. Det kan lätt bli ”slicka på grillgaller” smak om det är för mycket

  Gillad av 1 person

  1. Problemet med Cocanibs är att de innehåller 55% fett.
   Det är ingen höjdare, när man vill skapa en kolsyrehaltig dryck.
   Vid ett test med BIAB-stöpning av rostat korn, samt havre och cocanibs mot slutet, och långsam kylning i badkaret, så bildades det en kompakt hinna av fett på ytan, som försiktigt fick plockas bort.

   Chokladpulver hos Coop (på ”nyttiga hyllorna”) innehåller cirka 5-9% fett.
   Detta behöver man prova själv, för att se hur det blir.

   Gilla

 3. Kallbryggning av kaffe är grymt. Du får fram massor av kaffearom utan bitterheten. Vi körde 200g grovmalet kaffe i 1,5l vatten 24h i kylskåpet. Sila av i kaffefilter och tillsätt till 10l öl i sekundären. Första flaskan ef 2v priming smakade hysterisk med kaffe. Nu efter 3 mån när allt har satt sig så är det superb.

  Gilla

 4. Tack för en mycket bra blogg! Extra intressant att följa då jag använder nästan samma utrustning (BIAB, 36 liter patina, Induktionshäll osv). Vad startar du med för vattenmängd i ovanstående recept?

  Gilla

  1. Dels är det för att framhäva vissa smaker i olika typer av öl och dels är det för att mäskPH ska bli bra. Kolla in fabrikör ekstedts blogg (lönk finns på länksida), han har en bra genomgång där. Finns mycket på shbf.se i wikin och i forumet också! Det är absolut inget måste men det kan vara kul när man hållt på ett tag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s