Bryggdag: DubbelIPA

Så var det då äntligen dags att komma igång med bryggningen efter ett långt uppehåll. Så vad ska man brygga som första brygden på nästan ett halvår? IPA så klart!

Till min oförställda glädje hade bryggeributiken lyckats få in vermont alejästen så det blev det givna valet, den ska ju passa bra till fruktiga IPA.

Jag har bryggt många dubbelIPA men har alltid använt någon annans recept som förlaga. Denna gång ska jag testa ett helt eget DIPA-recept där jag använt en favorithumle för beskan: Columbus. Den ger en rivig och speciell typ av beska som passar bra i DIPA. Till detta har jag valt att köra Citra och Mosaic helt symmetriskt för att få till en citrusig och tropisk fruktsalladsbomb. Vi får se hur det blir med det. För att få disighet i den här så har jag (förutom att jag ska torrhumla skiten ur den!) valt att ha både omältad havre och vetemalt i maltnotan.
Vad den ska heta kan jag inte för mitt liv komma på. ”Hoppy Brew Year” tänkte jag först men jag kände mig inte så käck så den för helt enkelt heta DubbelIPA.

En av anledningarna till att det tagit ett tag att komma igång med bryggningen har varit att kökskranen saknar både yttre och intre gänga till silen. Hur man ska kunna göra rent den så småningom har jag ingen aning om men mitt största problem var hur jag skulle montera min kylspiral på kranen. Till slut hittade jag denna manick (tack @Drake på SHBF:s forum) på Järnia:
fix9

Man pressar helt enkelt den över kranen och spänner åt slangklämman. Funkade faktiskt över förväntan.


DubbelIPA 

Volym ( i hink): 15 L
OG: 1.072
FG: 1.011
Färg: 6 SRM
IBU: Jättemycket
Koktid: 60 minuter
Beräknad abv: 8 %

Malt:
4 kg pale ale
0,5 kg carapils
0,5 kg vetemalt
0,5 kg havregryn

Mäskades en dryg timme vid 64 °C

Humle:
40 g Columbus @ 60 min
10 g Columbus, 15 g Citra, 15 g Mosaic @ 15 min
25 g Citra, 25 g Mosaic @ 5 min
25 g Citra, 25 g Mosaic, 25 g Columbus @ 0 min

35 g Citra, 35 g Mosaic, 25 g Columbus som torrhumle

Jäst: Vermont Ale ( förkultiverades)

Övrigt: Jästnärsalt och protafloc tillsatt 15 minuter innan kokslut
Vattenbehandlat med 6 g kalciumsulfat, 3 g magnesiumsulfat 2 g kalciumklorid och 1 g bikarbonat.
fix2fix1fix3fix6fix5fix4fix7fix8fix10fix11

5 reaktioner på ”Bryggdag: DubbelIPA

 1. Ser att du kör biab… Lakar du ur påsen…alltså maxi biab? Eller låter du den bara rinna av?

  Bra blogg!

  Mvh
  Mikael

  Gilla

  1. Hej! Jag kör för det mesta inte maxi-biab, bara i de fall jag vill få ut typ 25 + liter eller att jag är väldigt mån om att få ut mer socker ur malten, typ när jag gör impstout eller så. För det mesta orkar jag inte laka påsen, jag nöjer mig med att krama ur den ordenligt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s