Bryggdag: Simcoe Single Hop IPA

Så var det äntligen dags för lite bryggning! Det var längesen sist och depåerna är verkligen på upphällning.  Inspirationen och möjligheterna till bryggning har dock legat nere på sistone så det blir en ganska oengagerad bryggning. All god IPA är slut så det blir helt enkelt en enkel IPA.

Jag orkade inte ens klura ihop ett vettigt humleschema så jag kör en ”singel hop” idag, det vill säga endast en typ av humle. Egentligen tänkte jag köra mosaic men den var slut så jag tog en annan favorit, simcoe.

För ovanlighetens skull tänkte jag inte göra en snortorr west coast IPA med massa socker för att torra upp den utan dagens maltnota består av pale ale, münchenermalt, carapils och omältad havre. Ordentlig sats blir det också, 20, förhoppningsvis, goda liter IPA.

Bryggdagen har gått smidigt och utan större missöden, förutom det faktum att jag ännu en gång glömde bort att kaffekokaren har väldigt hög effekt. Så när jag värmde mitt mäskvatten och ville koka lite kaffe samtidigt blev allt svart. Nåja, det var bara att flippa upp säkringen och flytta kaffekokaren till vardagsrummet så var det hela löst.

Receptet kommer här:

Simcoe Single Hop IPA

Volym ( i hink): 20 L
OG: 1.061
FG: 1.012
Färg: 5 SRM
IBU: 100
Koktid: 60 minuter
Beräknad abv: 6,5 %

Malt:
4,5 kg pale ale
0,5 kg münich
0,5 kg carapils
0,5 kg havregryn

Mäskades vid 66 °C i ungefär en timme

Humle:
30 g simcoe 60 min
50 g simcoe 20 min
50 g simcoe 5 min
70 g simcoe 0 min
100 g simcoe torrhumling

Jäst: 2 pkt US-05

Övrigt: Vattenbehandlat med 9 g kalciumsulfat, 4 g magnesiumsulfat, 4 g kalciumklorid och 1 g bikarbonat. Jästnärsalt och protafloc tillsatt 20 minuter innan kokslut.

fix1 fix2 fix3 fix4 fix5 fix6

3 reaktioner på ”Bryggdag: Simcoe Single Hop IPA

  1. Tjena, hus stor är din kastrull? 25L? I så fall, hur funkar den på den där plattan? Jag tror att det är samma platta som jag har och undrar om den kan driva mer än min 20-litersgryta. I så fall kanske jag skaffar en 30-litare för att brygga lite större batcher ibland.
    /Magnus J

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s