Provsmakning: Järnladyns Imperial IPA

Efter att ha varit utomlands ett tag för att beskåda och exploatera den ekonomiska kollapsen i Grekland så är det äntligen dags för ett nytt blogginlägg.

Väl hemma så finns det lite öl att utvärdera. Först ut blir min senaste DIPA, Järnladyns Imperial IPA. Imorgon kommer utvärderingen av min Hefe Weizen.

DIPAn blev ganska stark. De andra gångerna jag testat att gör denna Nebuchadnezzarklon så har jag haft problem att komma upp i tillräckligt högt OG utan att använda socker för att kompensera, men denna gång blev OG 1.080 utan några sockertillsatser. Den jäste trots detta ner till tänkta 1.012 och det betyder ju att alkholhalten innan kolsyrejäsningen blir 9 %. Efter kolsyrejäsningen är den alltså uppe i dryga 9 %, och är således en ganska potent dubbelIPA.

fix2
Järnladyn hälls upp med ett fluffigt ganska stort skum som stannar kvar en bra stund. Inte speciellt mycket skumgardiner när man dricker ur glaset. Färgen är djupt orange och vätskan är ganska disig, antagligen både på grund av häftig torrhumling och att receptet innehåller både omältad havre och vetemalt.

Kolsyran är medelhög och porlar mot tungan. Doften är väldigt mycket tall och kåda men även en kraftig arom av skarp citrus. Alkoholhalten kan inte anas i doften.

Smaken är massvis av gula citrusfrukter, grapefrukt och citronzest. Kraftig beska kommer fram efter fruktbuffén. Eftersmaken är kruttorr och alkoholhalten känns knappt här heller. Fullständigt livsfarligt lättdrucken.

Av mina tre försök att återskapa en Nebuchadnezzar är detta mitt absolut bästa försök. Jag testade denna gång att ta i lite mer med beskan då jag inte tyckte att de förra varianterna faktiskt var beska nog, och denna gång är jag hemma. Jag ska försöka testa den mot sin förlaga för att hitta eventuella skillnader.

fix1

2 reaktioner på ”Provsmakning: Järnladyns Imperial IPA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s