Bryggdag: Modern Lager

Eftersom jag numera har en jäskyl så var det ju bara en tidsfråga innan jag skulle ge mig på att brygga en lager. Från början tänkte jag brygga nåt mer klassiskt typ en tysk pils bara för att testa att brygga lager. Men jag fegade ur lite, en tysk pils är superclean och minsta felsmak kommer fram och jag vågar inte testa min bryggprocess så hårt än. Jag mjukstartar istället med en modern lager, d.v.s. en välhumlad lager med amerikansk humle och torrhumling. Då kan man gömma eventuella felsmaker bakom ridåer av aromhumle, och välhumlad lager är så gott på sommaren.

Receptinspiration fick jag denna gång från Mikkellers bok, där det finns många fina recept. Vissa av Mikkellers recept är ganska knasiga men receptet för ”Vesterbro pilsner” verkade vara en bra utgångspunkt.

Fin och bra bok på danska
Fin och bra bok på danska

Mikkellers ”American Dream” är ju en fantastisk modern lager så han kan ju detta med humlad lager.

Söndagens väder inspirerade inte till några större exkursioner i det fria så jag tog tillfället i akt att genomföra bryggningen.  Receptet blev till slut så här:


Modern Lager
Volym i hink: 20 L
OG: 1.054
FG: 1.012
ABV: 5,5 %
IBU: 40
Färg: 8 SRM (Ljus koppar)
Koktid: 90 minuter

Malt:
3 kg pilsnermalt
1,5 kg mörk münich
0,5 kg carapils

Mäskades i 66 °C i 75 minuter.

Humle:
20 g Columbus 60 minuter
30 g Cascade 10 minuter
30 g Cascade & 30 g Amarillo 0 minuter.
40 g Simcoe & 40 g Cascade torrhumling.

Jäst: 2 pkt rehydrerad Saflager 34/70

Jästemperaturer:
11 °C i fem dagar
16 °C i en vecka
3 °C i några dagar

Övrigt: Whirlfloc och jästnärsalt tillsatt 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat med 3 g kalciumklorid, 2 g magnesiumsulfat och 0,8 g kalciumsulfat, allt tillsatt i mäskvattnet.fix4

fix1

Humlegivorna
Humlegivorna

fix2

Klämhandskarna, väldigt bra köp!
Klämhandskarna, väldigt bra köp!
Här har det klämts och fått rinna av ordentligt.
Här har det klämts och fått rinna av ordentligt.
Kokstart
Kokstart
Rehydrering av två påsar jäst
Rehydrering av två påsar jäst
Annonser

11 reaktioner på ”Bryggdag: Modern Lager

  1. Tjena igen 🙂

    Körde du lagring i kyl ?

    Har med en jäs/lagringskyl hemma.

    Har en tjeckisk pilsner på lagring nu har stått i 3 veckor på 3-4 grader.

    Undrar om det är nödvändigt att den står så länge innan buteljering eller om man kan hoppa den biten?

    Kul o kolla igenom alla roliga recept!

    Keep up the good work 👍🏻

    Gilla

    1. Hi,
      For this batch I fermented at 11 °C for 5 days and 16 °C for about a week. Then cold crash. If I was to do this recipe again I would ferment at 11 °C for 5 days the just put the fermentor out in room temp for a week before crashing it.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s