Eftersom jag numera har en jäskyl så var det ju bara en tidsfråga innan jag skulle ge mig på att brygga en lager. Från början tänkte jag brygga nåt mer klassiskt typ en tysk pils bara för att testa att brygga lager. Men jag fegade ur lite, en tysk pils är superclean och minsta felsmak kommer fram och jag vågar inte testa min bryggprocess så hårt än. Jag mjukstartar istället med en modern lager, d.v.s. en välhumlad lager med amerikansk humle och torrhumling. Då kan man gömma eventuella felsmaker bakom ridåer av aromhumle, och välhumlad lager är så gott på sommaren.
Receptinspiration fick jag denna gång från Mikkellers bok, där det finns många fina recept. Vissa av Mikkellers recept är ganska knasiga men receptet för ”Vesterbro pilsner” verkade vara en bra utgångspunkt.

Mikkellers ”American Dream” är ju en fantastisk modern lager så han kan ju detta med humlad lager.
Söndagens väder inspirerade inte till några större exkursioner i det fria så jag tog tillfället i akt att genomföra bryggningen. Receptet blev till slut så här:
Modern Lager
Volym i hink: 20 L
OG: 1.054
FG: 1.012
ABV: 5,5 %
IBU: 40
Färg: 8 SRM (Ljus koppar)
Koktid: 90 minuter
Malt:
3 kg pilsnermalt
1,5 kg mörk münich
0,5 kg carapils
Mäskades i 66 °C i 75 minuter.
Humle:
20 g Columbus 60 minuter
30 g Cascade 10 minuter
30 g Cascade & 30 g Amarillo 0 minuter.
40 g Simcoe & 40 g Cascade torrhumling.
Jäst: 2 pkt rehydrerad Saflager 34/70
Jästemperaturer:
11 °C i fem dagar
16 °C i en vecka
3 °C i några dagar
Övrigt: Whirlfloc och jästnärsalt tillsatt 15 minuter innan kokslut. Vattenbehandlat med 3 g kalciumklorid, 2 g magnesiumsulfat och 0,8 g kalciumsulfat, allt tillsatt i mäskvattnet.





Tjena igen 🙂
Körde du lagring i kyl ?
Har med en jäs/lagringskyl hemma.
Har en tjeckisk pilsner på lagring nu har stått i 3 veckor på 3-4 grader.
Undrar om det är nödvändigt att den står så länge innan buteljering eller om man kan hoppa den biten?
Kul o kolla igenom alla roliga recept!
Keep up the good work 👍🏻
GillaGilla
Nej jag gjorde bara enligt jästemperaturschemat jag skrivit ovan !
GillaGilla
Tack för snabbt svar!
Okej då tappar jag upp imorgon och skippar lång kallagring nästa gång!👍🏻
GillaGilla
Hej! Tack för ett bra inlägg! En fråga: Gjorde du någon diacetylrast? I så fall när då?
GillaGilla
Detta var min första lager. Diacetylrasten körde jag tydligen på 16 °C, det gör jag inte längre, nu kör jag den i rumstemperatur istället.
GillaGilla
Fermenterer du efter nu med
1. 5 dage 11 grader celcius
2. 7 dage 20 grader celcius
?
GillaGilla
Hej. Jag förstår inte frågan riktigt?
GillaGilla
Hey Jonas,
What exactly is your fermentation schedule?
5 days at 11 degrees and then 7 days at 20 degrees?
GillaGilla
Hi,
For this batch I fermented at 11 °C for 5 days and 16 °C for about a week. Then cold crash. If I was to do this recipe again I would ferment at 11 °C for 5 days the just put the fermentor out in room temp for a week before crashing it.
GillaGilla
Thanks 🙂
GillaGilla
Hej, jag har följt ditt recept och jästemperaturschema men jag har humlat lite annorlunda med Citra och Cascade. Torrhumlade du 4 dagar innan kallkrasch? Jag gjorde det iaf och nu när det är dags att kallkrascha bubblar det på ganska bra i jäsröret typ var 10:e sekund. Var det så för dig också? Jag är lite orolig att om jag kallkraschar nu och tappar på flaska så kanske jag åker på flasksprängning eftersom det är sådan aktivitet i jäskaret vid rumstemperatur.
GillaGilla
Hej! Har du tagit ett SG-prov för att kolla om det jäst ut? Det händer ibland när man torrhumlar att det kommer ut lite koldioxid ur kärlet. När man ändrar temperaturen på grönölet så kommer kärlet att tryckutjämna, och puttra i vattenlåset. Du behöver nog inte vara orolig.
GillaGilla
Hej, och tack för ditt svar! Det var nog koldioxid som bubblade ut för jag har inte åkt på någon flasksprängning och jag testade ölet igår och det smakade riktigt bra 😁.
GillaGilla