Bryggdag: Hefe Weizen

Weissbier är så sjukt gott på sommaren. Jag har inte bryggt en vanlig weissbier innan, mest för att det är så enkelt. Inte nödvändigtvis enkelt att få det bra, men själva bryggdagen är extremt händelselös. Enkel maltnota och en enda liten humleiva vid 60 minuter.

Dagens malt: Vete-,pilsner- och melanoidmalt.
Dagens malt: Vete-,pilsner- och melanoidmalt.

Jag har tidigare gjort en Hopfen Weizen, alltså en humlig veteöl. Den gjorde jag på red X och vetemalt (50/50) som jästes med Weihanstephaner 3068 och humlades med en jävla massa citra. Den blev helt okej.

Denna gång gjorde jag det hela dock väldigt tillbakahållet och med tysk precision. Vetemalt, pilsnermalt och en näve melanoidmalt. Bara en 60-minutersgiva av Hallertau. Denna gång testar jag WLP300 Hefe Weizen som jag förkultiverade förra veckan.

Eftersom det är första gången för mig och för att veteöl faktisk ska drickas väldigt färsk så nöjde jag mig med en 13-litersbatch. Detta gör att jag kan använda min 20-L Patina istället för 36:an, och detta gör bryggdagen både enklare och kortare. Värmning av vattnen och tid till uppkok går så fruktansvärt mycket fortare med den lilla kastrullen. Som ni ser på bilderna så var kastrullen maxad vid mashout, så jag kunde inte ens lägga på locket utan att det rann ut sötvört i hela köket.

Full som en kastrull.
Full som en kastrull.

Jag mäskade ganska högt, runt 68 °C, för att den inte ska bli för tunn och blaskig.

Jag har hört olika bud om jästemperatur för weissbier. En del säger att man får mycket skumbanan av att jäsa den ganska varmt (21-23°C) medan andra säger att hemligheten med en bra weiss är att kontrollera den initiala jäsningen till 17 °C. Jag är rådvill här, men bestämde mig för att göra det sistnämnda. Alltså, jäskyl på 17 °C i fyra dagar, tills högkreusen lagt sig, sen ut med hinken i rumstemp för att jäsa klart.

Receptet följer nedan:


Hefe Weizen
Volym i hink: 13 L
OG: 1.056
FG: 1.014 (gissning)
ABV: ~ 5,5 %
Färg: 5 SRM (halmgul)
IBU: 15
Koktid: 90 minuter

Maltnota:
2 kg vetemalt
1,4 kg pilsnermalt
0,1 kg melanoidmalt

Mäskades i 80 minuter vid 68 °C

Humle:
30 g Hallertauer Mittelfrueh (2,85 % aa) vid 60 minuter före kokslut.

Övrigt: Jästnäring tillsatt 15 minuter innan kokslut.
Vattenbehandlat med 1 g magnesiumsulfat och 2 g kalciumklorid tillsatt i mäskvattnet.

Jäst: Hefe Weizen WLP300

Jäses i fyra dagar vid 17 °C och 6-7 dagar vid 21 °C

Kylaren får klämmas ner i den lilla grytan.
Kylaren får klämmas ner i den lilla grytan.
Hela humlegivan
Hela humlegivan
Tyskt
Tyskt
Lite hög OG, fick spä lite i hinken
Lite högt OG, fick spä lite i hinken
Kokstart, innan skummet fick stryka på foten.
Kokstart, innan skummet fick stryka på foten.
Efter humlegivan ser det mer städat ut.
Efter humlegivan ser det mer städat ut.
Förkultiverad jäst i gurkburk
Förkultiverad jäst i gurkburk

hefe weizen

6 reaktioner på ”Bryggdag: Hefe Weizen

 1. Hej!

  Tänkte brygga detta receptet om någon vecka.
  Tänkte fråga om jag kan skippa melanoidmalt? Behövs det ersättas?
  Jästnäring? Funkar det med socker eller kan det skippas helt?
  Hade du i något klarningsmedel?`

  Ha de gött

  PS. På söndag ska jag flaska din APA 2.0. Mycket spännande 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s