Provsmakning: Röd RågIPA

När grillen skulle tändas igår så passade jag på att provsmaka min Röda RågIPA.

Den röda IPAn hälls upp med ett fluffigt fint skum och färgen är djupt kopparfärgad. Väldigt snygg!

Doften är…. typ obefintlig! Det luktar nästan ingenting. Inte särskilt mycket humlearom, trots att den är ganska välhumlad. Det doftar lite murrigt kryddigt, antagligen från rågmalten, och en svag citrusdoft antagligen från amarillon. Den är humlad 50/50 med Amarillo och Simcoe, men Simcoen verkar inte komma fram ordentligt här.

Vätskan är ganska tunn, tydligen typiskt för råg. När man mäskar med råg blir vätskan tjock, när den jäst ut så blir den tunn…

Smaken då? Jodå den smakar i alla fall mer än den luktar. Den smakar julkryddor, citrus och lite tall. Jag vattenbehandlade ju inte som en IPA den här gången, utan bara med 5.2-stabilisatorn. Det ska jag inte göra mer, den här hade mått bra av att behandlas som en vanlig IPA. Nu känns det som att humlearomen dränks i julkryddorna från rågen. Dessutom så ger Red X en speciell smak som jag känner igen från när jag gjorde en Hopfen Weizen med Red X och vete i julas. Nja jag gillar inte red X så värst faktiskt. Snygg färg ger den i alla fall.

Ölen är god, men inte fantastisk. Hade jag blivit serverad den här på krogen så hade jag varit nöjd, men jag brukar vara nöjdare med mina egna IPA. Nästa gång jag använder råg ska jag nog använda lite mindre och jag ska vattenbehandla för att dra fram humlen mer.fix3 fix2 fix1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s