Bryggdag: Järnladyns Imperial IPA

Eftersom DIPA-depåerna sinat så tänkte jag försöka mig på mitt tredje försök av en Nebuchadnezzarklon. Receptet är i grunden från boken ”Brygg öl”, men jag har tweakat det en del.

Första gången jag bryggde denna så var det min andra helmaltsbryggning någonsinoch jag blev totalt chockad över att effektiviteten blev så låg. Ölet blev trots detta väldigt god, men smakade inte i närheten av den kommersiella varianten.

Andra försöket blev bättre med den beräknade effektiviteten. Nu var det däremot annat som spökade. Jag hade precis köpt in en ny termomter och denna visade sig ( i efterhand) visa flera grader för lite. Alltså mäskade jag alldeles för högt, och ölet slutade på FG 1.015. Även denna gång blev det ett bra öl men inte så torrt som jag vill ha det.

Så nu när jag druckit ur min Mango DIPA och Pliny-klon så tänkte jag göra en ny iteration av receptet. Om ni undrar över namnet så är det bara jag som gör mig lustig över ordet IMPERIAL.
järnladynsIIPA

Jag har dragit i ordentligt med humlen, jag vill ha samma klipp i beskan som orginalet, men maltnotan är hyfsat intakt. Det blev en ganska lång och svettig bryggdag. Jag satte igång vid 10-tiden med att värma mitt mäskvatten, och jag var inte färdigdiskad förran vid 16:30. Det ska tilläggas att jag kokte en timme extra och att jag mäskade i 1:45 för jag var ute på långpromenad under tiden. Effektiviten blev idag alldeles för hög, vilket gjorde att jag fick spä med en liter vatten efter kylningen. Annars hade ölen blivit närmare 10 %, och det är lite väl tilltaget tycker jag.

Idag premiärade jag min jästkyl också! Det börjar bli varmt ute även i denna regntyngda räkprånglarstad så det börjar bli för varmt att jäsa i svaleskafferiet.

Här kommer receptet:


Järnladyns Imperial IPA
Volym i hink: 17 L
OG: 1.080
FG: 1.010 (gissning)
ABV: ~8,5 %
IBU: 140
Färg: 4 SRM (halmgul)

Malt:
4,5 kg pilsnermalt
0,8 kg pale ale-malt
0,5 kg carapils
0,4 kg havremalt
0,4 kg havregryn

Mäskades vid 64°C i 100 min.

Humle:
30 g Columbus 90 minuter
20 g Columbus 45 min
30 g Simcoe 30 min
30 g Centennial + 30 g Simcoe 5 min
30 g Centennial + 30 g Simcoe 0 min

45 g Simcoe, 35 g Centennial och 30 g Columbus som torrhumle, uppdelat på två omgångar.

Jäst: US-05

Jäses i fyra dagar vid 17° C och 8 dagar vid 21°C (rumstemperatur)

Vattenbehandlat med 9 g kalciumsulfat, 4 g magnesiumsulfat, 2,5 g kalciumklorid och 1,3 g bikarbonat. Jästnäring och whirlfloc tillsatt 15 minuter innan kokslut.

Lilla söta knarkvågen kämpar på med sulfater och några klorider
Lilla söta knarkvågen kämpar på med sulfater och några klorider
En halv påse havregrynsgröt åt helvete (hel-vete???)
En halv påse havregrynsgröt åt helvete
Hade inget med dagens bryggning att göra, men har snott ett par meter lakmuspapper.
Hade inget med dagens bryggning att göra, men har snott ett par meter lakmuspapper.

fix6

Alldeles för fint väder att brygga egentligen
Alldeles för fint väder att brygga egentligen
Mycket malt blir det.
Mycket malt blir det.
En hel kopp humle till torrhumlingen
En hel kopp humle till torrhumlingen
... uppdelas i två påsar och placeras i frysen.
… uppdelas i två påsar och placeras i frysen.
Humlegivor och en liten jävel med jästnäring och whirlfloc
Humlegivor och en liten jävel med jästnäring och whirlfloc
Dessa handskar är guld värda när det gäller att krama ur BIAB-påsen. Finns på Clas Ohlson
Dessa handskar är guld värda när det gäller att krama ur BIAB-påsen. Finns på Clas Ohlson
Koket efter 90-minutersgivan.
Koket efter 90-minutersgivan.
Vid kylningen så ser man vilka mängder humle det faktiskt är i
Vid kylningen så ser man vilka mängder humle det faktiskt är i
Rehydrering av slitvargen US-05
Rehydrering av slitvargen US-05
Jäskylspremiär!
Jäskylspremiär! Som ni ser är man rätt händig med tejpen.
Den lilla rövdyra termostaten. 500 pix.
Den lilla rövdyra termostaten. 500 pix.
Annonser

15 reaktioner på ”Bryggdag: Järnladyns Imperial IPA

  1. Det här verkar intressant, Nebuchadnezzar är något som jag gillar.
    Tack för inspirationen, och erfarenhetsutbytet!

    Men, jag har ingen jäskyl….

    Frågor:

    1) Vad tror du om att jäsa vid 19-20 grader med jästen US-05 istället?

    2) Vad är det för humlepåsar du använder? Jag är inte särskilt nöjd med mina påsar, som är för små.

    3) Är det alltså ”vanliga havregryn från matvarubutiken” som du använder utan förklistring?
    Direkt ned tillsammans med den övriga malten, alltså?

    Gilla

  2. Hej Kjell, tack själv.

    Angående dina frågor:

    1) Ja, det går utan jäskyl, särskilt nu på vinterhalvåret. Men hellre 17 grader än 20 om möjligt. US-05 blir lite renare för mig i de lägre temperaturen.

    2) inga humlepåsar alls!

    3) Japp helt valiga havregryn. Dessa behöver ej förklistras för de är ”gelatiserade” redan.

    Gilla

  3. Om man mäskar vid 64°C under 100 min, finns det då inte en risk att man får väldigt mycket förjäsbart socker som jäser bort ordentligt, vilket ger ölet en ”tunn kropp”?

    Jag är klart inspirerad av denna ”Nebuchadnezzarklon” (som är ett av många favoritöl), och kommer att försöka mig på en variant av den vid min första helmaltsbryggning. Vilket även blir premiäranvändade av mitt bryggverk ”The Grainfather”. Jag vill göra slut på en del humle som jag har, så jag kommer att ersätta Columbus med ”Pacific gem, Alfasyra: 14,6%”. Jag funderar även på att stegmäska: 65 grader under 60 minuter. Samt 67 grader under 15 minuter.

    Gilla

      1. Med stegmäskningen hoppas jag att dels få en hel del förjäsbart socker som i princip förhoppningsvis helt kommer att jäsas bort via 65 gradersrasten, samt att via rasten vid 67 få icke så förjäsbart socker som ger ölet en viss maltighet och kropp.

        Gilla

  4. OK. Testa du. Men poängen med att mäska så lågt är ju att man inte vill ha särskilt mycket kropp på den här typen av öl. Omnipollo själva jäser ju enligt egen utsago ut till 1.010.

    Gilla

      1. Jag provade receptet, med humlesorten Pacific gem istället för Columbus.
        Jag torrhumlade 14 dygn efter tillsättning av jäst, humlen fick ligga i hinken i en humlepåse under 5 dygn.
        Det blev helt O.K.

        Gilla

      2. Ja det låter ju inte översvallande direkt. Ingen aning om hur Pacific Jade funkar jämfört med Columbus. Den senare har ju en vresig beska som är välbehövig i en så kraftig IPA.

        Gilla

  5. ”Översvallande”?

    Det var för övrigt Pacific Gem, inte Pacific Jade.

    De är tydligen snarlika.
    Jag har dock ej använt ”Jade” som jag inte har hittat färskare än från 2012.

    Pacific Gem hade Alfasyra 15,5% Den hade bäst-före-datum: 16 Mars 2017:

    ”Pacific Gem anses vara en bitterhumle med ett uppfriskande nyp. Smaken är fruktig och har toner av ek och trä med inslag av björnbär”.

    Columbus: Alfasyra: 14,4 %.

    ”Columbus kan användas som både bitter, smak och aromhumle, den har en härligt stark mjuk doft med vissa inslag av citrus, den används även ofta vid torrhumling. Smaken av Columbus är kryddig med jordig karaktär och inslag av citrus”.

    Gilla

    1. Nej inte översvallande som i att du lät inte så nöjd. Exempelvis Magnum har också hög alfasyra men ger ändå inte den kärva beskan som Columbus ger. Jag försöker ge dig tips här. 🙂

      Gilla

  6. Intressant läsning.
    Ska vi nu kräva att leverantörerna av humle redovisar mängden av ”cohumulone (CoH)”, i alla sina humlesorter, alltså?:-)

    Men…. vad är det för en hydrometer han har?
    Det är ju lättavläst som den översta raden på en optkers testtavla!

    Den som jag använder har en millimeter mellan strecken, och visar dessutom 1003 med 20-gradigt vatten:-(

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s